Jun 1, 2016

Cerita PhD: Soal selidik atas talian boleh kurangkan rasa malu

Bila buat kajian dalam bidang pengurusan memang kita tak boleh lari dari mengumpulkan data melalui soal-selidik.

Dulu-dulu masa zaman ijazah lagi saya memang malu nak kutip data melalui soal selidik. Malu sangatlah rasanya nak minta orang yang tidak dikenali menjawab. Sampailah sekarang ni memang ada lagi perasaan tu. Kadang-kadang saya jer yang fikir bukan-bukan, takut kalau responden tak suka topik ni, malu kalau responden menolak nak jawab, takut kalau responden komen/kritik soal selidik saya dan macam-macam lagi.

Cara nak kurangkan sikit rasa malu, saya cuba soal selidik atas talian. Terbaru untuk projek Dr Nik yang bertajuk "Green Beauty Product" yang nak lebih dari 300 data pun saya dan Zue cuba atas talian juga.

Kebaikkan menggunakan soal selidik atas talian selain daripada mengurangkan perasaan malu .

1. Senang diurus

Google forms dah sediakan templat yang sangat cantik dan profesional. Semua jenis soalan samada skala, pilihan lebih dari satu dan open ended question boleh diurus oleh Google forms dengan mudahnya. Bagi yang tak pernah guna, Google forms juga senang digunakan. Tak peninglah nak format, insert table, break page dan lain-lain lagi kalau buat di MS Word.


Macam-macam templet ada tapi kita design ikut objektif kita lah, soal selidik akademi.



2. Data sudah sedia di key in dan selamat tersimpan

Data tersimpan dalam Google Excel. Boleh terus import ke SPSS. Senang kan...

Soal selidik Green Beauty Product, tengok total response 154 tapi sebenarnya ada 149 sahaja valid data.

Data demograpfik pun dah siap dalam carta pai. Tengok je la lawa, dalam kertas kerja buat dalam jadual yea.


3. Insyallah tiada missing value

Di Google form ada setting "required question" dan biasanya saya akan ticked kat situ. Fungsi ini menyebabkan responden tidak boleh submit atau pergi ke page baru selagi tidak menjawab atau tertinggal soalan tersebut. Maka dalam data di Excel semuanya cantik terjawab.


4. Jimat kos

Borang atas talian akan jimatkan duit pengkaji. Tapi bakal mengundang kos kepada responden, kerana mereka perlu belanja sikit mobile data sebab nak jawab. Kalau buat self administered (face to face) ada kos fotostate dan cenderahati.


5. Capaian responden lebih besar

Oleh kerana borang soal selidik tersedia secara atas talian (online) maka kita boleh kongsikan pautan (link) ke form (soal selidik) di mana-mana sahaja. Boleh share di Facebook (wall sendiri, FB groups jangan lupa Doctorate Support Group), WhatsApps, blog, Google+ dan emel. Saya biasanya suruh pula kawan-kawan saya share dengan group WhatsApps diorang. Pastu suruh lagi mutual friend share pautan itu. Ramailah yang dapat link tersebut, ia dah jadi viral (kononnya lahh).

Tag/notify/rayu kawan-kawan, jiran, mak sedara, students dan paksa diorang jawab.


6. Boleh design bersama

Boleh design bersama rakan penyelidik dengan syarat dia ada google account. Invite mereka untuk view dan edit. Kiranya macam online colloborate lah, kalau nak minta kawan kita semak dan tambah apa-apa senang sangat (taklah kawan tuh pandai komen jer..). Buat terus pembetulan di Google form secara atas talian. Kiranya tiada alasan untuk tidak terlibat sama dalam pembikinan soal selidik. Hihi...


7. Jawapan/response pantas

Data kita boleh dikumpul sepanjang masa selagi kita boleh tekan "end". Data di Excel akan merekodkan jam/pukul (timeline) responden tersebut menjawab. Bila responden tekan butang submit sahaja, data terus direkodkan. Oleh itu kita boleh monitor berapa data yang terkumpul sekarang, dan berapa lagi tak cukup.

Bila dah tahu data belum mencukupi maka pandai-pandailah kita tag/notify/rayu dan share link tersebut kepada bakal responden. Ini sesuai kita buat untuk kajian consumer behavior lah. Kalau OB/HR mungkin susah nak apply tips ini.


8. Ruang berkreativiti

Google forms membenarkan pengguna pilih warna, jenis tulisan dan masukkan gambar. Gambar ni penting kalau buat kajian yang memerlukan responden menilai gambar tersebut seperti logo, ruang bilik di hotel, label pada pembungkusan dan lain-lain. Jadi gambar yang kita sertakan itu sudah tentu siap berwarna maka bertambah minat dan semangat responden nak menjawab.


Gambar membantu responden faham



9. Keselesaan untuk responden

Untuk responden pula tiada alasan borang soal selidik hilang, tercicir atau terlupa letak kat mana. Responden boleh jawab pada jam 3.35 pagi atau mana-mana waktu yang selesa termasuk Sabtu dan Ahad. Mereka juga tidak perlukan pen untuk menjawab cuma tekan-tekan dan swipe sahaja.


10. Kempen hijau

Pada orang yang mempunyai kesedaran yang tinggi terhadap alam sekitar, soal selidik atas talian ini adalah salah satu cara untuk menunjukkan sokongan anda. Tiada kertas digunakan, mesin fotostate tidak perlu dihidupkan, toner pun tidak digunakan untuk mencetak.


Saya sudah rasa lega dan berseronok kerana Dr Nik hanya meminta 200. Jadi pada tanggapan saya hanya sedikit lagi usaha yang diperlukan untuk cukupkan 200 (sekarang dah ada 149 sehingga tarikh 2 Jun 2016). Tapi baru-baru ini Dr Nik beritahu beliau mahukan data untuk projek ini melebihi 300. Jadi saya dan Zue terpaksalah menukar strategi dengan turut mengumpulkan data menggunakan borang soal selidik juga. Tidak mampu lagi melayan perasaan malu apabila keadaan semakin mendesak.

Penggunaan borang atas talian ini sebenarnya sangat mencabar kerana jumlah respon yang kita perolehi adalah sangat rendah. Ada sesetengah responden memang tidak gemarkan soalan atas talian, ada juga yang terlupa nak jawab walaupun mereka mengatakan mereka akan menjawab. Tidak kisahlah, sebab setiap orang ada kegemaran sendiri.

Tapi apa yang saya hendak beritahu di sini, mohon jawan survey "Green Beauty Product". Saya masih perlukan banyak data, BANYAK.. BANYAK...




ALHAMDULILLAH KAMI SUDAH DAPAT 166 MAKLUMBALAS DARI SOAL SELIDIK ATAS TALIAN INI. SOAL SELIDIK INI DITUTUP DENGAN RASMINYA PADA 20 JUN 2016. TERIMA KASIH PADA SEMUA YANG TERLIBAT DALAM KAJIAN INI.



Tutorial Google forms kawan-kawan boleh MUAT TURUN sekarang. Yang ini disediakan Universiti of Alaska Anchorage, boleh baca di SINI.

Saya pernah buat juga tutorial boleh BACA sekarang. Nota saya boleh muat turun di SINI.


Terima kasih semua.










May 14, 2016

DENGAR: Wanita, Darah dan Bersuci



Dulu masa kita bersekolah memang malu nak bertanya Ustaz dan Ustazah perihal darah haid dan sebagainya. Tambah-tambah kelas kita bercampur pelajar lelaki dan perempuan. Kalau Ustaz yang mengajar lagilah kita malu, walaupun silibus tentang bersuci dan darah boleh dikira 3,4 minggu juga. Tambah-tambah budak lelaki memang suka sangat tajuk ni, kadang-kadang mereka tersengih-sengih atau tergelak-gelak. Jadi kita yang perempuan nih rasa malu. Entahlah diorang tuh faham ke tidak sebenarnya? Dan apa yang mereka lucu sangatpun saya tidak faham.

Oleh sebab kita malu maka kita tidaklah bertanya. Padahal banyak betul persoalan-persoalan dalam kepala. Alangkah baiknya kalau kelas itu diasingkan lelaki dan perempuan. Dan kelas pelajar perempuan berilah kepada Ustazah yang ajar.

Sehingga sekarang ilmu tentang darah dan kebersihan tidak akan pernah habis. Alhamdulillah, radio IKIM ada slot khas Tahsinul Ibadah dengan tetamu tetapnya Ustaz Syed Fadzli al-Yamani membincangkan soal-soal ini. Topik ini dibincangkan oleh seorang lelaki yang begitu faham sekali tentang darah-darah orang perempuan. Seronok sekali mendengar penerangan dari Ustaz Fadzli. Jelas dan terang dan ayat beliau disusun dengan baik sekali, lancar sahaja keluar dari mulut.

Tapi sekarang saya sudah faham, bahawa lelaki dan perempuan sangat perlu belajar ilmu ini. Orang perempuan belajar topik ini supaya memahami perubahan fisiologi dirinya dan tentu sekali untuk ahli keluarganya. Tetapi untuk orang lelaki juga perlu untuk mempunyai kefahaman tentang perihal ini semasa mereka bekeluarga kelak.

Saya muat turun semua rakaman Tahsinul Ibadah ini di YouTube Radio IKIM dan tukarkan formatnya ke mp3 dan m4a. Jika ingin mendengar kawan-kawan boleh muat turun di pautan yang disediakan. Selamat mendengar.


1. Darah Nifas MUAT TURUN
2. Hukum yang Umum bagi Perempuan yang Istihadhah MUAT TURUN
3. Perkara Haram semasa Haid MUAT TURUN
4. Haid yang Putus MUAT TURUN
5. Perbezaan Haid dan Nifas MUAT TURUN
6. Larangan ketika Berhadas MUAT TURUN
7. Rukun-rukun Berwudhuk MUAT TURUN
8. Perkara-perkara Sunat dalam Berwudhuk MUAT TURUN
9. Perkara-perkara yang Membatalkan Wudhuk MUAT TURUN
10. Rukun-rukun Wudhuk MUAT TURUN
11. Syarat-syarat Wudhuk MUAT TURUN
12. Rukun-rukun Mandi Wajib MUAT TURUN
13. Perkara-perkara Sunat semasa Mandi MUAT TURUN
14. Rukun Wudhuk - Niat MUAT TURUN
15. Rukun Wudhuk - Membasuh Muka MUAT TURUN

Tengok TV IKIM boleh klik di SINI


Nak mendengar lagi ceeramah IKIM boleh baca di entri INI. Terima kasih IKIM.


May 5, 2016

Mohon Kerjasama Jawab Soal Selidik "Green Beauty Product"



ALHAMDULILLAH KAMI SUDAH DAPAT 166 MAKLUMBALAS DARI SOAL SELIDIK ATAS TALIAN INI. SOAL SELIDIK INI DITUTUP DENGAN RASMINYA PADA 20 JUN 2016. TERIMA KASIH PADA SEMUA YANG TERLIBAT DALAM KAJIAN INI.



Ini adalah tugasan kerja kursus PhD saya untuk subjek "Product Policy and Strategy". Pensyarah kami P.M. Dr Nik Hazrul memang sangat "produk" orangnya. Kata Dr Nik, soal selidik kita adalah ibarat produk. Sekali kita sudah lancarkan kita tunggulah sahajalah komen dari responden. Oleh sebab itu berkali-kali beliau ingatkan supaya kami teliti setiap soalan adakah ianya benar-benar mengukur pembolehubah kajian kita. Beberapa ujian awal perlu kita jalankan untuk memastikan soal selidik benar-benar bersedia sebelum dilancarkan.

Soal selidik yang baik akan menentukan kualiti data kelak. Jadi sudah tentulah kita tidak mahu membazirkan tenaga mengedarkan semula soal selidik tersebut. Soal selidik yang baik akan membantu memudahkan responden menjawab dan bersemangat menghabiskan keseluruhan soalan. Cuma bagi tajuk yang terlalu khusus, mungkin ada sedikit kesukaran sekiranya topik kajian itu tidak beberapa difahami oleh responden. Di sini cara pemilihan responden adalah sangat penting yang seterusnya menentukan golongan sasaran responden kita.

Hanya 3 kumpulan dalam kelas "Product Policy and Strategy". Kak Sue dan Rahimi mengkaji "muslim women apparel", kumpulan Lin, Tamimi dan Saba mengkaji "online reservation - hotel" dan kami pula tidak tahu kenapa jatuh cinta dengan topik "green beauty product". Kami hanya bertujuh dalam kelas itu, tapi semuanya sangat kompetitif. Bersungguh-sungguh menyiapkan 10 tugasan mingguan termasuk 5 kali pembentangan. Aduhai teringat zaman sekolah rendah yang semuanya nak berlumba. Tugasan mingguan adalah untuk markah penyertaan dalam kelas, tapi 60% markah kami adalah dari kajian mini. Dr Nik siap bersyarat lagi, "setiap kumpulan mesti menerbitkan satu artikel". MESTI yea.


Dr Nik cakap Isnin beliau berpuasa, tapi demi majlis ni Dr Nik berbuka. Terima kasih Dr.


Namapun kelas produk jadi persembahan makanan pun mestilah menarik.


Habis dah cerita... tolong-tolong jawab soal selidik, sila klik SINI




Tahniah Khawar! Ehem Dr Khawar lah...


Alhamdulillah, Rabu bertarikh 4 Mei, Khawar telah berjaya membentangkan tesis PhDnya. Hari itu tidak ramai pelajar di GSB kerana minggu ini adalah minggu cuti. Tapi lampu yang terbuka di bilik Viva menarik minat saya. Saya nampak Dr Rosmah keluar, "Oohhh Dr, ada viva ke hari ini?" tegur saya berbisik disaat Dr Rosmah juga melepaskan pintu perlahan. "Khawar sedang dalam sesi soal jawab, saya rasa hendak berehat sekejap". Dr Rosmah adalah penyelia utama Khawar yang menjalankan kajian tentang "tacit knowledge sharing".

Saya masuk ke ruang kerja saya, dalam hati rasa berdebar-debar. Khawar tentu lebih-lebih lagi. Lebih kurang jam 12 Khawar masuk ke bilik karel bersama penyelia keduanya. Saya senyum dan menyalami Khawar. Tidak mahu menanya apa-apa saoalan. "Kami keluar, kerana committee sedang membincangkan keputusan" kata penyelia kedua Khawar. Sunyi dalam bilik itu. Saya jemput Khawar dan penyelia beliau duduk tapi mereka menolak. Tiada siapa yang mahu duduk sekarang ini. Saya pun tumpang berdebar-debar juga. 

Selepas 10 minit mereka masuk semula ke bilik viva hanya berhadapan sahaja dengan bilik karel kami. Selang 5 minit agaknya saya terdengar keadaan di luar telah bising. Suami Khawar dan kawannya terburu-buru luar. Saya pun menyenguk dan tertanya adakah keputusan Khawar telah diumumkan? Ya Khawar telah lulus dengan pembetulan minor. Alhamdulillah.

Bilik viva yang selama ini begitu misteri tapi hari ini saya dapat masuk setelah dijemput oleh Dr Rosmah, supaya Khawar bergambar dengan kawan-kawan. Hanya ada 3 orang pelajar GSB, Kak Darma, pelajar lelaki dari Iran (saya tidak tahu namanya) dan saya. Suami Khawar sibuk menjadi jurugambar. Semasa saya memeluk Khawar mengucapkan tahniah, reaksi Khawar masih kosong. Mungkin beliau antara percaya tidak percaya bahawa perjalanan PhD beliau telah berakhir. 

Khawar memulakan sesi vivanya pada jam 10.00 pagi dan berakhir pada jam 12.00 tengahari. Hanya dalam tempoh 2 jam perjuangan Khawar dalam bilik viva itu. Tapi perjuangan sebenar tentulah lebih panjang lagi. 

Tahniah Khawar, sudah boleh kembali berkhidmat di Pakistan selepas ini. 


Pesanan terakhir dari Penyelia kedua, maaf saya tidak tahu nama Dr.

Khawar cakap dia tidak percaya telah lulus, masih terdengar suara nyaring Dr Rosmah memanggil namanya.

Suasana dalam bilik karel, Khawar siap lukis di papan putih untuk mempertahankan tesisnya.

Bergambar dengan staf GSB yang datang ke bilik karel untuk ucap tahniah.

Teman menangis Khawar, Kak Fidah sanggup ambil cuti separuh hari untuk memberi sokongan.


May 4, 2016

Rasa macam burung terbang.

Assalamulaikum,

Jom tengok UKM dari pandangan udara. Rasa macam burung terbang. Ada sekolah saya dalam video, Graduate School of Business. Cantik berwarna biru.



 


Dalam pada belajar ni, rasa nak ada satu lagu tema. Banyak-banyak lagu motivasi rasanya lagu Fynn Jamal ni paling masuk dalam kepala, jiwa dan raga. Lagu bagus, lirik bagus, video klip pun bagus. Sememangnya Kok Ping nih berjiwa orangnya.





Video berlirik boleh layan di sini.







Tuhan, Jangan kau izin aku lupa
Jangan kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati

 Amin

Cerita PhD: Soal selidik atas talian boleh kurangkan rasa malu

Bila buat kajian dalam bidang pengurusan memang kita tak boleh lari dari mengumpulkan data melalui soal-selidik.

Dulu-dulu masa zaman ijazah lagi saya memang malu nak kutip data melalui soal selidik. Malu sangatlah rasanya nak minta orang yang tidak dikenali menjawab. Sampailah sekarang ni memang ada lagi perasaan tu. Kadang-kadang saya jer yang fikir bukan-bukan, takut kalau responden tak suka topik ni, malu kalau responden menolak nak jawab, takut kalau responden komen/kritik soal selidik saya dan macam-macam lagi.

Cara nak kurangkan sikit rasa malu, saya cuba soal selidik atas talian. Terbaru untuk projek Dr Nik yang bertajuk "Green Beauty Product" yang nak lebih dari 300 data pun saya dan Zue cuba atas talian juga.

Kebaikkan menggunakan soal selidik atas talian selain daripada mengurangkan perasaan malu .

1. Senang diurus

Google forms dah sediakan templat yang sangat cantik dan profesional. Semua jenis soalan samada skala, pilihan lebih dari satu dan open ended question boleh diurus oleh Google forms dengan mudahnya. Bagi yang tak pernah guna, Google forms juga senang digunakan. Tak peninglah nak format, insert table, break page dan lain-lain lagi kalau buat di MS Word.


Macam-macam templet ada tapi kita design ikut objektif kita lah, soal selidik akademi.



2. Data sudah sedia di key in dan selamat tersimpan

Data tersimpan dalam Google Excel. Boleh terus import ke SPSS. Senang kan...

Soal selidik Green Beauty Product, tengok total response 154 tapi sebenarnya ada 149 sahaja valid data.

Data demograpfik pun dah siap dalam carta pai. Tengok je la lawa, dalam kertas kerja buat dalam jadual yea.


3. Insyallah tiada missing value

Di Google form ada setting "required question" dan biasanya saya akan ticked kat situ. Fungsi ini menyebabkan responden tidak boleh submit atau pergi ke page baru selagi tidak menjawab atau tertinggal soalan tersebut. Maka dalam data di Excel semuanya cantik terjawab.


4. Jimat kos

Borang atas talian akan jimatkan duit pengkaji. Tapi bakal mengundang kos kepada responden, kerana mereka perlu belanja sikit mobile data sebab nak jawab. Kalau buat self administered (face to face) ada kos fotostate dan cenderahati.


5. Capaian responden lebih besar

Oleh kerana borang soal selidik tersedia secara atas talian (online) maka kita boleh kongsikan pautan (link) ke form (soal selidik) di mana-mana sahaja. Boleh share di Facebook (wall sendiri, FB groups jangan lupa Doctorate Support Group), WhatsApps, blog, Google+ dan emel. Saya biasanya suruh pula kawan-kawan saya share dengan group WhatsApps diorang. Pastu suruh lagi mutual friend share pautan itu. Ramailah yang dapat link tersebut, ia dah jadi viral (kononnya lahh).

Tag/notify/rayu kawan-kawan, jiran, mak sedara, students dan paksa diorang jawab.


6. Boleh design bersama

Boleh design bersama rakan penyelidik dengan syarat dia ada google account. Invite mereka untuk view dan edit. Kiranya macam online colloborate lah, kalau nak minta kawan kita semak dan tambah apa-apa senang sangat (taklah kawan tuh pandai komen jer..). Buat terus pembetulan di Google form secara atas talian. Kiranya tiada alasan untuk tidak terlibat sama dalam pembikinan soal selidik. Hihi...


7. Jawapan/response pantas

Data kita boleh dikumpul sepanjang masa selagi kita boleh tekan "end". Data di Excel akan merekodkan jam/pukul (timeline) responden tersebut menjawab. Bila responden tekan butang submit sahaja, data terus direkodkan. Oleh itu kita boleh monitor berapa data yang terkumpul sekarang, dan berapa lagi tak cukup.

Bila dah tahu data belum mencukupi maka pandai-pandailah kita tag/notify/rayu dan share link tersebut kepada bakal responden. Ini sesuai kita buat untuk kajian consumer behavior lah. Kalau OB/HR mungkin susah nak apply tips ini.


8. Ruang berkreativiti

Google forms membenarkan pengguna pilih warna, jenis tulisan dan masukkan gambar. Gambar ni penting kalau buat kajian yang memerlukan responden menilai gambar tersebut seperti logo, ruang bilik di hotel, label pada pembungkusan dan lain-lain. Jadi gambar yang kita sertakan itu sudah tentu siap berwarna maka bertambah minat dan semangat responden nak menjawab.


Gambar membantu responden faham



9. Keselesaan untuk responden

Untuk responden pula tiada alasan borang soal selidik hilang, tercicir atau terlupa letak kat mana. Responden boleh jawab pada jam 3.35 pagi atau mana-mana waktu yang selesa termasuk Sabtu dan Ahad. Mereka juga tidak perlukan pen untuk menjawab cuma tekan-tekan dan swipe sahaja.


10. Kempen hijau

Pada orang yang mempunyai kesedaran yang tinggi terhadap alam sekitar, soal selidik atas talian ini adalah salah satu cara untuk menunjukkan sokongan anda. Tiada kertas digunakan, mesin fotostate tidak perlu dihidupkan, toner pun tidak digunakan untuk mencetak.


Saya sudah rasa lega dan berseronok kerana Dr Nik hanya meminta 200. Jadi pada tanggapan saya hanya sedikit lagi usaha yang diperlukan untuk cukupkan 200 (sekarang dah ada 149 sehingga tarikh 2 Jun 2016). Tapi baru-baru ini Dr Nik beritahu beliau mahukan data untuk projek ini melebihi 300. Jadi saya dan Zue terpaksalah menukar strategi dengan turut mengumpulkan data menggunakan borang soal selidik juga. Tidak mampu lagi melayan perasaan malu apabila keadaan semakin mendesak.

Penggunaan borang atas talian ini sebenarnya sangat mencabar kerana jumlah respon yang kita perolehi adalah sangat rendah. Ada sesetengah responden memang tidak gemarkan soalan atas talian, ada juga yang terlupa nak jawab walaupun mereka mengatakan mereka akan menjawab. Tidak kisahlah, sebab setiap orang ada kegemaran sendiri.

Tapi apa yang saya hendak beritahu di sini, mohon jawan survey "Green Beauty Product". Saya masih perlukan banyak data, BANYAK.. BANYAK...




ALHAMDULILLAH KAMI SUDAH DAPAT 166 MAKLUMBALAS DARI SOAL SELIDIK ATAS TALIAN INI. SOAL SELIDIK INI DITUTUP DENGAN RASMINYA PADA 20 JUN 2016. TERIMA KASIH PADA SEMUA YANG TERLIBAT DALAM KAJIAN INI.



Tutorial Google forms kawan-kawan boleh MUAT TURUN sekarang. Yang ini disediakan Universiti of Alaska Anchorage, boleh baca di SINI.

Saya pernah buat juga tutorial boleh BACA sekarang. Nota saya boleh muat turun di SINI.


Terima kasih semua.










DENGAR: Wanita, Darah dan Bersuci



Dulu masa kita bersekolah memang malu nak bertanya Ustaz dan Ustazah perihal darah haid dan sebagainya. Tambah-tambah kelas kita bercampur pelajar lelaki dan perempuan. Kalau Ustaz yang mengajar lagilah kita malu, walaupun silibus tentang bersuci dan darah boleh dikira 3,4 minggu juga. Tambah-tambah budak lelaki memang suka sangat tajuk ni, kadang-kadang mereka tersengih-sengih atau tergelak-gelak. Jadi kita yang perempuan nih rasa malu. Entahlah diorang tuh faham ke tidak sebenarnya? Dan apa yang mereka lucu sangatpun saya tidak faham.

Oleh sebab kita malu maka kita tidaklah bertanya. Padahal banyak betul persoalan-persoalan dalam kepala. Alangkah baiknya kalau kelas itu diasingkan lelaki dan perempuan. Dan kelas pelajar perempuan berilah kepada Ustazah yang ajar.

Sehingga sekarang ilmu tentang darah dan kebersihan tidak akan pernah habis. Alhamdulillah, radio IKIM ada slot khas Tahsinul Ibadah dengan tetamu tetapnya Ustaz Syed Fadzli al-Yamani membincangkan soal-soal ini. Topik ini dibincangkan oleh seorang lelaki yang begitu faham sekali tentang darah-darah orang perempuan. Seronok sekali mendengar penerangan dari Ustaz Fadzli. Jelas dan terang dan ayat beliau disusun dengan baik sekali, lancar sahaja keluar dari mulut.

Tapi sekarang saya sudah faham, bahawa lelaki dan perempuan sangat perlu belajar ilmu ini. Orang perempuan belajar topik ini supaya memahami perubahan fisiologi dirinya dan tentu sekali untuk ahli keluarganya. Tetapi untuk orang lelaki juga perlu untuk mempunyai kefahaman tentang perihal ini semasa mereka bekeluarga kelak.

Saya muat turun semua rakaman Tahsinul Ibadah ini di YouTube Radio IKIM dan tukarkan formatnya ke mp3 dan m4a. Jika ingin mendengar kawan-kawan boleh muat turun di pautan yang disediakan. Selamat mendengar.


1. Darah Nifas MUAT TURUN
2. Hukum yang Umum bagi Perempuan yang Istihadhah MUAT TURUN
3. Perkara Haram semasa Haid MUAT TURUN
4. Haid yang Putus MUAT TURUN
5. Perbezaan Haid dan Nifas MUAT TURUN
6. Larangan ketika Berhadas MUAT TURUN
7. Rukun-rukun Berwudhuk MUAT TURUN
8. Perkara-perkara Sunat dalam Berwudhuk MUAT TURUN
9. Perkara-perkara yang Membatalkan Wudhuk MUAT TURUN
10. Rukun-rukun Wudhuk MUAT TURUN
11. Syarat-syarat Wudhuk MUAT TURUN
12. Rukun-rukun Mandi Wajib MUAT TURUN
13. Perkara-perkara Sunat semasa Mandi MUAT TURUN
14. Rukun Wudhuk - Niat MUAT TURUN
15. Rukun Wudhuk - Membasuh Muka MUAT TURUN

Tengok TV IKIM boleh klik di SINI


Nak mendengar lagi ceeramah IKIM boleh baca di entri INI. Terima kasih IKIM.


Mohon Kerjasama Jawab Soal Selidik "Green Beauty Product"



ALHAMDULILLAH KAMI SUDAH DAPAT 166 MAKLUMBALAS DARI SOAL SELIDIK ATAS TALIAN INI. SOAL SELIDIK INI DITUTUP DENGAN RASMINYA PADA 20 JUN 2016. TERIMA KASIH PADA SEMUA YANG TERLIBAT DALAM KAJIAN INI.



Ini adalah tugasan kerja kursus PhD saya untuk subjek "Product Policy and Strategy". Pensyarah kami P.M. Dr Nik Hazrul memang sangat "produk" orangnya. Kata Dr Nik, soal selidik kita adalah ibarat produk. Sekali kita sudah lancarkan kita tunggulah sahajalah komen dari responden. Oleh sebab itu berkali-kali beliau ingatkan supaya kami teliti setiap soalan adakah ianya benar-benar mengukur pembolehubah kajian kita. Beberapa ujian awal perlu kita jalankan untuk memastikan soal selidik benar-benar bersedia sebelum dilancarkan.

Soal selidik yang baik akan menentukan kualiti data kelak. Jadi sudah tentulah kita tidak mahu membazirkan tenaga mengedarkan semula soal selidik tersebut. Soal selidik yang baik akan membantu memudahkan responden menjawab dan bersemangat menghabiskan keseluruhan soalan. Cuma bagi tajuk yang terlalu khusus, mungkin ada sedikit kesukaran sekiranya topik kajian itu tidak beberapa difahami oleh responden. Di sini cara pemilihan responden adalah sangat penting yang seterusnya menentukan golongan sasaran responden kita.

Hanya 3 kumpulan dalam kelas "Product Policy and Strategy". Kak Sue dan Rahimi mengkaji "muslim women apparel", kumpulan Lin, Tamimi dan Saba mengkaji "online reservation - hotel" dan kami pula tidak tahu kenapa jatuh cinta dengan topik "green beauty product". Kami hanya bertujuh dalam kelas itu, tapi semuanya sangat kompetitif. Bersungguh-sungguh menyiapkan 10 tugasan mingguan termasuk 5 kali pembentangan. Aduhai teringat zaman sekolah rendah yang semuanya nak berlumba. Tugasan mingguan adalah untuk markah penyertaan dalam kelas, tapi 60% markah kami adalah dari kajian mini. Dr Nik siap bersyarat lagi, "setiap kumpulan mesti menerbitkan satu artikel". MESTI yea.


Dr Nik cakap Isnin beliau berpuasa, tapi demi majlis ni Dr Nik berbuka. Terima kasih Dr.


Namapun kelas produk jadi persembahan makanan pun mestilah menarik.


Habis dah cerita... tolong-tolong jawab soal selidik, sila klik SINI




Tahniah Khawar! Ehem Dr Khawar lah...


Alhamdulillah, Rabu bertarikh 4 Mei, Khawar telah berjaya membentangkan tesis PhDnya. Hari itu tidak ramai pelajar di GSB kerana minggu ini adalah minggu cuti. Tapi lampu yang terbuka di bilik Viva menarik minat saya. Saya nampak Dr Rosmah keluar, "Oohhh Dr, ada viva ke hari ini?" tegur saya berbisik disaat Dr Rosmah juga melepaskan pintu perlahan. "Khawar sedang dalam sesi soal jawab, saya rasa hendak berehat sekejap". Dr Rosmah adalah penyelia utama Khawar yang menjalankan kajian tentang "tacit knowledge sharing".

Saya masuk ke ruang kerja saya, dalam hati rasa berdebar-debar. Khawar tentu lebih-lebih lagi. Lebih kurang jam 12 Khawar masuk ke bilik karel bersama penyelia keduanya. Saya senyum dan menyalami Khawar. Tidak mahu menanya apa-apa saoalan. "Kami keluar, kerana committee sedang membincangkan keputusan" kata penyelia kedua Khawar. Sunyi dalam bilik itu. Saya jemput Khawar dan penyelia beliau duduk tapi mereka menolak. Tiada siapa yang mahu duduk sekarang ini. Saya pun tumpang berdebar-debar juga. 

Selepas 10 minit mereka masuk semula ke bilik viva hanya berhadapan sahaja dengan bilik karel kami. Selang 5 minit agaknya saya terdengar keadaan di luar telah bising. Suami Khawar dan kawannya terburu-buru luar. Saya pun menyenguk dan tertanya adakah keputusan Khawar telah diumumkan? Ya Khawar telah lulus dengan pembetulan minor. Alhamdulillah.

Bilik viva yang selama ini begitu misteri tapi hari ini saya dapat masuk setelah dijemput oleh Dr Rosmah, supaya Khawar bergambar dengan kawan-kawan. Hanya ada 3 orang pelajar GSB, Kak Darma, pelajar lelaki dari Iran (saya tidak tahu namanya) dan saya. Suami Khawar sibuk menjadi jurugambar. Semasa saya memeluk Khawar mengucapkan tahniah, reaksi Khawar masih kosong. Mungkin beliau antara percaya tidak percaya bahawa perjalanan PhD beliau telah berakhir. 

Khawar memulakan sesi vivanya pada jam 10.00 pagi dan berakhir pada jam 12.00 tengahari. Hanya dalam tempoh 2 jam perjuangan Khawar dalam bilik viva itu. Tapi perjuangan sebenar tentulah lebih panjang lagi. 

Tahniah Khawar, sudah boleh kembali berkhidmat di Pakistan selepas ini. 


Pesanan terakhir dari Penyelia kedua, maaf saya tidak tahu nama Dr.

Khawar cakap dia tidak percaya telah lulus, masih terdengar suara nyaring Dr Rosmah memanggil namanya.

Suasana dalam bilik karel, Khawar siap lukis di papan putih untuk mempertahankan tesisnya.

Bergambar dengan staf GSB yang datang ke bilik karel untuk ucap tahniah.

Teman menangis Khawar, Kak Fidah sanggup ambil cuti separuh hari untuk memberi sokongan.


Rasa macam burung terbang.

Assalamulaikum,

Jom tengok UKM dari pandangan udara. Rasa macam burung terbang. Ada sekolah saya dalam video, Graduate School of Business. Cantik berwarna biru.



 


Dalam pada belajar ni, rasa nak ada satu lagu tema. Banyak-banyak lagu motivasi rasanya lagu Fynn Jamal ni paling masuk dalam kepala, jiwa dan raga. Lagu bagus, lirik bagus, video klip pun bagus. Sememangnya Kok Ping nih berjiwa orangnya.





Video berlirik boleh layan di sini.







Tuhan, Jangan kau izin aku lupa
Jangan kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati

 Amin