Jan 23, 2016

Menjimatkan Bil Telefon Celcom

Ini bukan cerita pasal PhD, tapi kerana saya buat PhD lah saya telah menukar dari menggunakan prepaid ke pelan postpaid untuk kemudahan internet. Tapi lain pula ceitanya apabila bil saya yang melambung tinggi, rasa lagi untung pakai prepaid. Saya mengambil pelan RM69 sebulan dengan internet dan 60 minit panggilan percuma. Yang peliknya setiap bulan bil mesti lebih dari RM69 dan mencecah RM100. Sudah masuk 4 bulan saya pun semakin pelik. Walaupun ada potongan yang ditunjukkan di bil (60 minit panggilan percuma kemana-mana rangkaian) tapi masih ada banyak lagi panggilan yang dicaj. Pelik semakin pelik… 60 minit adalah bersamaan 1 jam. Satu jam memang laman maka saya hairan macam mana masid ada lagi lebihan panggilan.

Saya memantau bil saya secara atas talian, maka di atas ketidakpuasan terhadap perkhidmatan saya hantarkan pertanyaan ke Celcom. Pertanyaan tersebut saya karang dengan penuh sopan dimulakan dengan “Salam, Tuan/Puan” dan seterusnya 3 perkara yang utama;

1. Saya minta bil menjelaskan nombor-nombor yang saya panggil bukan semata-mata jumlah keseluruhan.
2. Saya meminta Celcom tunjukkan cara untuk menjimatkan bil. Saya difahamkan sekiranya saya mengambil pelan RM69, maka ini jumlah bil saya tapi sekarang saya selalu bayar lebih.
3. Saya minta tarikh sebenar pusingan bil saya, supaya saya tidak terlepas bayar ikut tarikh.

Semalam saya menerima panggilan dan seorang gadis Cina memperkenalkan diri sebagai Looi dari Celcom (maaf ya kalau salah eja, terlupa nak tanya "macam mana eja nama awak?"). Looi dengan sopan santun menjelaskan telah menerima pertanyaan, oleh kerana itu dia menelefon saya hari ini. Okay, kat sini terubat sikit hati kerana aduan saya hanya mengambil satu hari sahaja. Looi dalam pelat-pelat tetap berusaha untuk berbahasa Melayu dengan baik, walaupun ada juga kadang-kadang saya tidak faham sangat bila Looi bercakap terlalu laju. Looi memberi saya jawapan seperti berikut;

1. Bil saya sekarang hanya menunjukkan rumusan panggilan, jadi Looi akan menukarkan tetapan bil saya di sistem kepada “details”. Menurut Looi saya akan dapat lihat perincian panggilan bermula bulan depan (Februari).
2. Looi mengatakan bil saya tinggi mungkin disebabkan oleh langganan-langganan perkhidmatan pihak ketiga. Solusinya, Looi bersetuju untuk menghalang nombor saya dari terus menerima perkhidmatan pihak ketiga.
3. Tarikh pusingan bil saya adalah setiap 13 haribulan.

Dalam semua perkara di atas, perkara kedua sedikit membuatkan saya marah. Bagaimana kita boleh membayar kepada perkhidmatan yang tidak kita gunakan, memang jelas ketidakadilan di situ. Saya tanya Looi macam mana perkara ini boleh berlaku, Looi memberi jawapan selamat bahawa Celcom tidak boleh buat apa-apa. Tapi boleh bantu saya untuk menghalang nombor saya dari terus melanggan perkhidmatan yang tidak sepatutnya. Saya berasa pelik dan masih hairan, bagaimana Celcom tidak boleh buat apa-apa mengenai hal ini kerana ianya hanyalah sistem di komputer. Hanya satu klik boleh menjimatkan bil ramai pelanggan. Yang menambahkan geram pada perkhidmatan ini, bilamana kita mahu menghentikan langganan dengan menghantar pesanan “STOP” tapi kita pula dikenakan caj RM 0.50.

Sudahlah bukan dengan kehendak kita untuk melanggan (entah dari mana tiba-tiba kita dapat pesanan perkhidmatan), dan jika kita biarkan perkara ini sempatlah perkhidmatan ini disambung dalam 2 atau 3 minggu secara automotik. Kemudian ia akan hilang dengan sendiri. Boleh juga kita balas pesanan dengan menaip “STOP” tapi akan dikenakan caj. Kemudian, selang beberapa minggu ada perkhidmatan lain pula. Beginilah pusingan perkhidmatan tersebut. Hairan kan? Untuk memberi gambaran sebenar perasan tidak puas hati ini saya beritahu Looi, sekarang ekonomi tidak baik dan saya tidak mahu membayar perkara yang tidak saya gunakan. Saya mahu berjimat. Looi membalas dia faham dan bersetuju dengan penerangan saya. Saya akan tunggu Februari ini untuk melihat perubahan dalam bil saya.

Jadi, satu tindakan yang boleh kita buat untuk menjimatkan bil adalah dengan menghubungi pusat khidmat pelanggan dan mengutarakan ketidakpuasan hati. Sekarang kita hidup dalam zaman teknologi di mana semuanya dalam tetapan “default” beserta caj. Jika, tidak mahu caj terus dikenakan kita yang perlu maklumkan untuk menukarkan tetapan itu. Jika kita diam maknanya kita setuju dengan “default”. Sangat licik permainan orang perniagaan. MANIPULASI. Tapi sebagai pelanggan kita perlu lebih cerdik dan pintar dari mereka menggunakan hak kita.

Oohh… satu lagi untuk pelanggan Celcom jika kita buat panggilan ke pusat khidmat pelanggan dari nombor prepaid kita akan dikenakan caj tapi jika dari nombor postpaid ianya percuma. Pengajaran untuk saya hari ini adalah gunakan hak kita sebagai pengguna sebaik mungkin. Mungkin rakyat Malaysia jenis tidak ambil berat atau malas mengambil tahu perkara yang remeh temeh. Seterusnya membuatkan kita membazir dan dan menanggung kerugian. RM1 atau RM2 mungkin kita nampak kecil tapi jika kita guna untuk bersedekah adalah lebih baik dari membayar perkara yang langsung kita tidak manfaatkan.


Jan 20, 2016

2016 - 1000 patah perkataan sehari? Apa dah jadi?

Ini post pertama 2016.

Apa sudah jadi dengan azam menulis 1000 patah perkataan sehari?

Huhu...

Memang saya sering diingatkan perjalanan PhD ini ada turun naik. Tapi tidaklah pula saya terfikir seawal ini "turun dan naik" nya itu.

Ya Allah..

Disember paling mencabar, oleh kerana banyak sangat cuti yang datang bertalu-talu ditambah jemputan-jemputan perkahwinan yang meresahkan kita sebagai tetamu. Nak datang salah, tak datang pun rasa bersalah. Makanya, mana yang sempat saya cuba hadirkan diri. Tapi hendak disalahkan cuti dan agenda orang mendirikan masjid tentulah tidak adil. Ini kerana perjalanan PhD ini adalah perjalanan saya. Saya yang pilih, saya yang lalu dan saya mesti sampai.

Walaupun tiada 1000 patah perkataan dalam sehari dan di post di blog, tapi kerja-kerja penulisan diteruskan. Cuma jika mahu dapatkan 1000 patah perkataan yang ditulis dalam Bahasa Inggeris itu memang sangat mencabar. Kadang-kadang saya main tulis sahaja, walaupun ayat yang digunakan berulang-ulang jadi nampak penuh satu muka.

Tapi penulisan tesis sangat bergantung kepada banyaknya pembacaan yang kita buat. Jika kita hanya membaca sekadar dipermukaan sahaja, maka tulisan pun memang bodoh sangat bunyinya. Tiada IDEA.

Tip 1 (untuk menulis) - BANYAKKAN MEMBACA


Pada 9 Januari yang lepas, kami pelajar semester 1 perlu membentangkan idea penyelidikan kami di kolokium. Masing-masing sudah kelam-kabut dalam masa 4 bulan ada lagi yang belum tahu apa tajuk yang ingin dikaji. Bagi saya sendiri walaupun sudah ada tajuk yang diminati iaitu knowledge hiding tapi model keseluruhan belum boleh dibina. Jurang kajian pun belum jumpa.

Tapi hari Jumaat sebelum kolokium, saya berjumpa Dr Rasida. Saya sudah emel Dr Rasida slaid pembentangan saya terlebih dahulu. Sampai sahaja di bilik, maka bertubi-tubilah soalan Dr mempersoalkan idea sangat. Ok di sinilah pemikiran kritis diperlukan. Bincang punya bincang Dr cadangan saya buat perubahan pada slaid dan menambah penerangan tentang asal usul knowledge hiding.

Maka, saya perlu bertungkus lumus pada malam sebelumnya untuk menyiapkan slaid dan sudah tentulah proposal juga perlu dibaiki juga. Membaiki slaid sangat mudah tapi mahu menyiapkan laporan proposal yang hanya 10 muka surat panjang memang mencabar. Bila saya tulis, padam, tulis, padam.... maka akan ada rasa-rasa nak buat jahat untuk copy dan paste. Arrrghhh..... susahnya menulis!! Mujur ada kefahaman bahawa meniru adalah salah, tapi itulah yang akan terjadi bila menulis di saat-saat akhir. Itupun kali ini kami tidak diminta untuk menyemak kerja kami di Turnitin, kalau tidak lagi parahlah kami semua.

Tip 2 (untuk menulis) - JANGAN MENULIS DIAKHIR WAKTU (kecuali memang sudah tahu apa yang hendak ditulis)


Hari kolokium pun tiba. Masing-masing sudah berdebar. Yang menambahkan debar adalah kerana senior kami pun ada dijadualkan bersama dalam pembentangan kali ini. Kalau hendak dibandingkan kami dengan senior sudah tentulah macam langit dan bumi beza kerja kami. Bilik saya ada Kak Sham, Riz, Riduan, Tika dan Nina bersama panel Dr Rasida dan Dr Rosmah. Yang lain adalah 3 orang senior bersama kami. Prof June juga masuk mendengar pembentangan apabila bilik yang satu sudah selesai. Giliran saya tiba selepas rehat minum pagi. Saya mulakan pembentangan seperti yang diarahkan Dr Rasida untuk menerangkan perihal knowledege sharing dan barulah menerangkan konsep knowledge hiding.

Pembentangan berlangsung agak panjang. Sehingga saya diingatkan oleh pengerusi saya ada 2 minit lagi. Ada beberapa slaid yang saya tinggalkan dan sememang pembentangan kali ini hanya menguji kefahaman saya mengenai tajuk saya iaitu knowledge hiding. Saya benar-benar menjelaskan sebaik mungkin di 5 slaid pertama. Kerana menurut Dr Rasida saya perlu memahamkan rakan-rakan yang lain mengenai knowledge hiding dan kaitannya dengan knowledge sharing.












Setelah sekian lama para pengkaji membincangkan soal knowledge sharing, kini ada 1 dimensi baru dalam bidang ini yang boleh diberi perhatian iaitu knowledge hiding. Ramai orang menyangka ianya seakan sama dengan lack of knowledge sharing. Tetapi tidak, ini kerana mengapa orang tidak share knowledge adalah kerana dia tidak punya knowledge tersebut. Knowledge hiding berlaku apabila seseorang bertanyakan perihal knowledge tersebut tetapi orang yang ditanya itu mempunyai niat untuk menyembunyikannya. Konsep knowledge hiding juga berbeza dengan knowledge hoarding, di mana seseorang hanya gemar mengumpulkan knowledge-knowledge dan belum pasti dia akan mengkongsikannya pada masa akan hadapan.

Semasa membentangkan slaid yang pertama saya terbayang-bayang situasi di temuduga secara lisan di fakulti satu masa dahulu. Itulah isi yang sama yang utarakan kepada panel menekankan mengapa saya mahu melakukan kajian mengenai knowledge sharing. Untuk pendahuluan ianya berkisar mengenai;

Apa?
Mengapa?
Siapa?
Bagaimana?

Tajuk knowledge sharing sememangnya telah menjadi pilihan dari awal sehingga kini. Malah saya sekarang masih menjalankan projek RAGS yang juga berkenaan knowledge sharing bersama Nisa dan Dr Ida. Tapi projek ini adalah berkenaan dengan online knowledge sharing. Cuma bezanya dulu semasa temuduga saya mahu membuat kajian mengenai knowlegde sharing dari perspektif penerima. Tetapi setelah berbincang dengan Dr Rasida di minggu pertama mendaftar sebagai pelajar GSB UKM, beliau menyarankan saya mengkaji knowledge hiding. Ohhh... alhamdulillah sedikit sebanyak bidang ini masih berkait dan memudahkan saya dalam memahami bidang kajian saya. Paling utama inilah bidang yang saya minat.

Saya minat mengenai knowledge sharing sesuai dengan kerjaya saya sebagai pensyarah yang menuntut saya untuk berkongsi ilmu-ilmu baru dengan para pelajar. Saya juga sangat percaya kepada konsep "sharing is caring". Saya juga percaya kepada janji Allah apabila matinya seorang anak Adam maka terputuslah semua amalan 3 perkara;

1. doa anak yang soleh
2. sedekah jariah
3. ilmu yang berpanjangan


Tip 3 (untuk buat PhD) - PILIH TAJUK YANG KITA BENAR-BENAR MINAT


Alhamdulillah, hari ini saya dapat juga menyiapkan catatan ini walaupun saya kurang pasti adakah ianya mencapai 1000 patah perkataan. Tapi saya akan menyambung kerja menulis untuk menyiapkan kertas kerja RAGS. Sekarang saya perlu memperbaiki bahagian saya mengenai trust dan online knowledge sharing berdasarkan komen Dr Ida. Sesungguhnya kerja menulis bukanlah tugas mudah tetapi boleh dijayakan dengan memperbanyakkan tulisan. Itulah logik mengapa saya perlu menulis setiap hari.

Mudah-mudahan saya diilhamkan untuk terus menulis, Amin...



Nov 30, 2015

Cerita pasal bangun pagi

Semalam saya tidak berjaya menulis 1000 patah perkataan. Entah mengapa semalam dirasakan begitu sukar sekali langsung tiada idea apa yang hendak ditulis. Mungkin juga terlalu penat setelah 2 hari berturut-turut megharungi kelas di hujung minggu. Pada hari Ahad kami mengikut kelas Dr Tih dan banyak yang kami pelajari tentang research design dan hari ini saya rasa menyesal pula kerana gagal merakam pelajaran semalam. Sehingga hari ini sudah tentulah pelajaran tersebut telah tinggal beberapa kerat sahaja dalam kepala ini. Rasa menyesal itu membuatkan saya teringat kepada idea 5.00 am Club yang dikongsikan oleh Dr Vijay. Idea Kelab 5.00 pagi ini dimulai oleh Robin Sharma (boleh langgani saluran Robin Sharma di Youtube) yang mengajak/memotivasikan kita semua supaya bangun seawal jam 5.00 pagi. Robin Sharma mencadangkan kita bangun awal dan memanfaatkan jam 5.00 pagi hingga 6.00 pagi sebaik mungkin dengan membahagikan 60 minit itu kepada 3 bahagian. Sekiranya jika kita ingin berjaya 60 minit itu dicadangkan kepada 20/20/20 minit. Cadangan adalah seperti berikut;

20 minit: kita peruntukkan untuk senaman dan latihan fizikal
20 minit: kita mengemaskini matlamat atau jadual harian; semak to-do-list
20 minit: kita luangkan masa untuk pembelajaran 






Di Malaysia, kelab 4.00 pagi yang menyenaraikan 10 perkara yang kita boleh lakukan untuk menjadikan kita seorang yang lebih efektif. Saya tidak pasti meletakkan rujukan di sini siapa yang mengasaskannya (kemungkinan besar Azhar Mokhtar atau Roslan Ab Hamid – seperti carian saya di Google Image). Berbeza dengan idea kelab 5.00 pagi, kelab 4.00 pagi dirangka selari dengan gaya hidup muslim. Mandi seawal pukul 4.00 pagi adalah idea yang paling menarik sekali kerana saya seringkali juga terbangun pagi tetapi biasanya ke kembali ke katil selepas ke tandas. Saya merasakan inilah solusi kepada saya supaya tidak kembali tidur. Aktiviti nombor sepuluh juga hebat dengan menganjurkan kepada kita supaya bersedekah seawal pagi dan ini bermakna kita perlu bersedekah setiap hari.

10 perkara yang boleh dibuat setelah bangun 4.00 pagi (Sumber: Google Image)0


Selepas melihat idea ini dan sedar kebanyakkan orang yang berjaya kesemuanya bangun awal. Di saat kebanyakkan orang masih tidur, orang berjaya bangun awal untuk merangka kejayaan dalam hidup mereka. Saya rasakan saya perlu cuba idea ini. Mungkin untuk bangun seawal 4.00 pagi adalah terlalu awal, tetapi boleh disesuaikan kepada 4.30 pagi. Namun, cabaran utama saya adalah untuk mandi pada jam 4.30 itu sedikit mengugat motivasi saya untuk melakukan perubahan ini. Perubahan ini perlu dikekalkan selama 66 hari bagi memastikan ia terpahat kemas dalam otak dan seterusnya memprogramkan seluruh tubuh.  Tapi sebelum saya boleh bangun jam 4.30 pagi saya perlu masuk tidur sebelum jam 11.00 malam. Sesungguhnya, tidur awal juga satu cabaran. Biasa saya masuk tidur, saya belum boleh terus terlelap kerana mengambil masa kurang-kurang setengah jam untuk memujuk mata supaya tidur. Ditambah sekarang saya mahu menulis blog tidak kurang dari 1000 patah perkataan, maka saya perlu memulakan penulisan ini seawal petang supaya tidak berlarutan sehingga 11.00 pagi.

Esok, Insyallah saya berjanji kepada diri sendiri untuk menyertai kelab 4.30 pagi. Ya Allah bantulah saya untuk melakukan perubahan ini. Amin. Insyallah.


Versi lain, cerita sama (Sumber: Google Image)


Selanjutnya saya mahu menyambung isi pelajaran dari syarahan Prof Ara yang tertangguh artikel sebelum ini. Pertama, tajuk syarahan mengenai pernyataan masalah yang disampaikan oleh Prof dalam keadaan yang mudah sekali. Dimulakan dengan menunjukkan beberapa contoh pernyataan masalah Prof Ara membacakan bagaimana artikel-artikel tersebut menulis bahagian ini. Tujuannya supaya kami dapat belajar dan mendapat idea apa yang diperlukan semasa menulis pernyataan masalah kami kelak. Perkara yang perlu dimasukkan dimulakan dengan (1) latarbelakang atau fenomena semasa dalam kajian kita, (2) masalah, kekurangan atau limitasi dalam kajian-kajian sebelum ini, (3) solusi yang ingin diutarakan untuk menampung atau menyelesaikan isu sebelum ini. Apabila saya melihat contoh-contoh tersebut, saya dapati ada keseragaman dalam bentuk tulisan dalam pernyataan masalah contohnya; recently, therefore, however, thus etc. Beberapa perkataan penghubung juga digunakan untuk menunjukkan kesinambungan penulisan bahagian ini.



Pendahuluan yan menjelaskan pernyataan masalah
Rujukan:
Harms, P. D. (2011). Adult attachment styles in the workplace. Human Resource Management Review, 21(4), 285–296. http://doi.org/10.1016/j.hrmr.2010.10.006



Prof. Ara mengatakan lompang kajian bukanlah sesuatu yang sukar dan tidak semestinya benar-benar masalah. Lompang kajian boleh dimaksudkan sebagai limitasi pada kajian lepas, pembolehubah yang belum digunakan sebelum ini, metodologi yang belum pernah digunakan. Lompang itu boleh jadi kekurangan atau missing dalam kajian yang lepas. Asalkan diolah dalam keadaan yang menunjukkan signifikan kepada kajian yang kita cadangkan dan menyumbang kepada pembangunan ilmu pengetahuan. Dan sumbangan kajian kita kepada pembangunan ilmu tersebut itulah membezakan tahap kajian di peringkat sarjana ataupun kedoktoran. Prof. Ara beberapakali mengingatkan betapa berat tanggungjawab yang dipikul oleh seseorang yang bergelar doctor falsafah dan sudah tentulah kesarjanaannya terselah melalui hasil kajian selama 3 tahun tersebut.


Seterusnya Prof. Ara membincangkan tajuk analisa statistik. Hanya 2 ujian sahaja yang dibincangkan pada hari tersebut tetapi penerangan yang diberikan itu sangat bermakna dalam saya memahami analisa ringkas dan paling penting dalam ujian regresi. Ujian pertama adalah T-test dan kedua Anova. Ooo… sekarang baru saya faham dalam ujian regresi inilah 2 perkara yang digunakan. Ujian t adalah ujian yang menguji perbezaan antara dua kumpulan, manakala ANOVA pula adalah ujian untuk membezakan lebih dari 2 kumpulan. Ya saya faham akan hal ini tetapi aplikasinya dalam ujian regresi tidak saya sedari selama ini. Dalam ujian regresi ia menggunakan kedua-dua test ini. Justeru, Prof. memperkenalkan hipotesis bagi kedua-dua ujian ini terlebih ini yang biasanya saya tidak pernah terfikirkan kepentingan hipotesis. Dalam regresi ukurannya adalah F-test yang sama fungsinya dengan t-test dalam membezakan kumpulan-kumpulan. Oooohh... dulu saya pun tidak tahu apa itu F-Test, panjang sikit 'O' nya.







Nov 28, 2015

Kelas kuantitatif bersama Prof. Ara

Dari dulu lagi saya memang suka cara Prof Ara mengajar. Prof Ara begitu bersemangat mengajar kami semua dengan intonasi suara yang pelbagai menekankan perkara-perkara penting. Kelas kuantitatif hari ini begitu padat sekali dengan maklumat yang cuba disampaikan oleh Prof Araf dalam ayat yang paling mudah difahami. Prof Ara memulakan kelas hari ini dengan menjelaskan tentang perbezaan populasi dan sampel. Pertama sekali beliau menerangkan mengapa kita hanya menguji sampel sahaja dan bukannya populasi. Sampel dikaji kerana kajian secara bancian (cencus) yang melibatkan kesemua populasi adalah sangat mahal dan adalah mustahil untuk dijalankan kerana melibatkan masa yang sangat panjang. Justeru, hanya sampel dikaji dengan menggunakan metodologi secara sistematik untuk menjelaskan populasi kajian. Kebolehan sampel menerangkan populasi dipanggil sebagai generalization, atau boleh juga dikenali sebagai mirror image, random, probability.

Prof. Ara seterusnya memperkenalkan kami kepada simbol yang perlu diketahui dalam membezakan sampel dan populasi. Populasi menggunakan tulisan Greek manakala, sampel menggunakan tulisan Roman. Sebelum itu, Prof. Ara ada menguji pengetahuan kami tentang simbol-simbol ini dengan bertanyakan soalan tapi akhirnya Prof. sendiri memberi jawapan. Terima kasih Prof. Mungkin masing-masing belum panas (sebab kelas baru sahaja di pagi Sabtu), atau semua memang tidak tahu apa-apa tentang simbol ini.


Populasi
Sampel
mean
µ
X bar (tak jumpa simbol)
Standard deviation
δ
S
Slope (coefficient)
β
B


Hipotesis
Mengapa perlu hipotesis dalam kajian kita? Seperti biasa saya memang duduk di barisan hadapan dan sebagai pelajar yang baik saya akan menjaga konteks mata saya dengan pensyarah (tengok jenis pensyarah juga, kalau pensyarah garang memang saya tidak pandang). Pentingnya konteks mata kerana ia menunjukkan minat kepada penyampai, kerana saya tahu bagaimana rasanya bila tiada orang mendengar kita memberi syarahan. Prof. Ara tanya maka, saya pun jawab. Hipotesis adalah “an assumption to describe the relationship” Okey jawapan bunyi macam pandai. Tapi, profesor lebih pandai (setiap kali Prof tanya soalan saya kena fikir betul-betul apa yang Prof ingin tanya, kerana kadang-kadang sering saya salah faham). “betullah - an assumption, tapi assumption about what?... an assumption about…, an assumption about…. ???” Prof memerlukan jawapan yang lebih tepat. Puas sudah meneka-neka jawapan yang betul, sampai sendiri jadi tidak yakin. ADUH! “an assumption about population” jelas Prof. Ara mematikan kepeningan saya. Ooooo…. Oleh kerana kita cuma kaji sampel maka hipotesis adalah andaian terhadap populasi. Ya, begitulah gaya dan tahap seorang profesor. 

Mengapa kajian perlu dijalankan bagi bidang-bidang seperti pengurusan, kewangan dan pemasaran? Satu persoalan mudah dilontarkan oleh Prof. Ara untuk membolehkan kami berfikir tentang hal ini. Kajian di dalam bidang ini biasanya dilakukan untuk membuat keputusan. Kerana keputusan yang betul adalah sangat diperlukan bagi menjimatkan kos syarikat maka pengumpulan data dan maklumat yang tepat adalah sangat penting. Begitulah pentingnya memilih sampel yang betul. Keputusan yang betul dan sahih juga boleh didapati sekiranya kesalahan dapat dikurangkan. Antara caranya ialah menambahkan jumlah saiz sampel. Prof. Ara mengakui sememangnya akan ada kesalahan dalam model yang dicadangkan oleh penyelidik yang mengenalpasti faktor-faktor (x) yang mempengaruhi perkara utama kajian (y). Kerana itu, ada error yang diambil kira dan diletakkan diakhir sekali dalam model matematik yang dicadangkan oleh penyelidik.

Y = b0 + b1 x1 + b2 x2 + b3 x3 +… bk xk + ϵ

Type I dan Type II Error

Masuk bab error pula. Ada 2 jenis error; type I dan type II. Contoh Prof. Ara menarik sekali. Diberi situasi seorang penjenayah yang menunggu keputusan mahkamah digambarkan dalam bentuk hipotesis.

Sebagai contoh:
Null hypothesis: guilty – hang to death
Alternate hypothesis: not guilty – set him free

Type I error ialah apabila; (definisi) reject the null hypothesis when it is true. Keadaan kesalahan (error) yang dilakukan oleh pembuat keputusan yang melepaskan penjenayah itu bebas walaupun dia sebenarnya memang seorang pembunuh.

Type II error ialah apabila; (definisi) fail to reject the false null hypothesis. Manakala, Type II error lebih teruk lagi kesalahannya, apabila kita telah menggantung orang yang sebenarnya tidak bersalah.
Bila baca-baca-baca semula hipotesis di atas dan fikir-fikir-fikir, rasa macam salah pun ada. Tapi apakah saya yang sebenar tidak faham untuk membezakan type 1 dan type 2 error ini. Tapi saya malas hendak menyerabutkan keadaan maka, saya membuat keputusan bahawa type 2 error adalah error yang lebih tinggi tahapnya dari type 1 error.

Beza Theoretical Framework denga Conceptual Framework
Ini adalah konsep yang biasanya pelajar keliru, apa itu theoretical framework dan apa pula conceptual framework? Kebanyakkan masa saya fikir kedua-duanya sama sahaja, tapi saya tahu ianya berbeza. Prof. Ara menerangkan dengan mudah sekali tapi biasanya Prof. Ara akan menanyakan dulu soalan dan meminta pelajar menjadi. Tapi bijaknya cara Prof. Ara mengajar kami apabila soalan-soalan yang ditanyakan itu akhirnya akan membawa kita kepada perkara yang ingin beliau sampaikan. “Are you following me or not?” itulah ayat yang paling kerap keluar dari mulut beliau yang membuatkan saya sentiasa peka dan benar-benar mengikuti syarahannya. Memang kita tidak boleh tertidur atau Stersesar walau sekejap pun, nanti kita akan tidak boleh faham.

Theoretical framework adalah kerangka yang dibina atau dibangunkan oleh guru atau sarjana dalam bidang terbabit. Ia biasanya telah dibuktikan betul setelah sekian lamanya dan ada diantara pengasasnya telahpun meninggal dunia. Manakala, kerangka konseptual pula adalah kerangka yang dibangunkan atau dicadangkan oleh pengkaji seperti saya yang ingin menyelidik hubungan antara pembolehubah-pembolehubah. Seringkali Prof. Ara menekankan supaya kita memilih topik yang kita minati supaya ia membantu kita membuat penyelidikan yang berkesan. Ibarat kita bersemadi bersama tajuk itu, kerana semua orang faham yang kita sedang membuat PhD. Tiga perkara penting yang perlu ada dalam kerangka konseptual; (1) model / diagram, (2) penerangan kepada pembolehubah / konstrk dan (3) hipotesis dengan anak panah yang menunjukkan arah. Pesan Prof. Ara juga bagi peringkat PhD, kerangka konseptual ini mencapai tahap sebagai PhD, kerana matlamatnya adalah untuk menyumbang kepada perkembangan ilmu. Walaupun, Prof. Ara hanya menunjukkan satu model ringkat di mana SQ (service quality) mempunyai hubungan dengan CS (customer satisfaction), tetapi beliau mampu menerangkan kepada kami pula apa itu, concept, construct dan juga variable. Kemudian pemahaman ini dikembangkan lagi daripada theoretical framework, conceptual framework dan juga operational framework. Beza… memang berbeza mendengar syarahan seorang profesor.


Theoretical framework Theory of Planned Behavior (sumber: Google Image)


Conceptual Framework TPB (sumber: google image)


Ada 2 lagi maklumat yang Prof. Ara kongsikan kepada kelas hari ini iaitu; pernyataan masalah dan analisa statistik yang saya kira perlu ditulis dalam artikel khas. Rasanya ini artikel yang mengambil masa paling lama untuk disiapkan kerana begitu banyak yang perlu rujuk dan ingati dengan baik. Saya berasa puas hati menulis artikel ini berbanding artikel saya sebelum ini yang sedikit kosong kerana artikel ini membantu saya memproses dan mengingati ilmu yang saya pelajari pada hari ini. Terima kasih Prof. Ara sesungguhnya kebaikan yang Prof. beri kepada kami hanya ALLAH sahajalah yang dapat membalasnya. Prof. Ara mengakhiri kelas dengan menyatakan “I hope you learn something from this session”, saya membalas “A lot… Prof”. Prof senyum tapi sepanjang kuliah hari ini Prof banyak kali terbatuk-batuk, dan bunyi batuknya itu agak kritikal. Hebatnya beliau tetap menerangkan dengan sabar dan kadang-kala meminta kami membaca slide itu. Semoga Prof. segera sembuh. Insyallah.

NOTA:
27 November 2015 (dikemaskini di blog pada 29 November 2015)
1134 patah perkataan


Teori Keberantungan

Seperti biasa pada hari Jumaat saya akan dapati sekolah akan sedikit lengang. Mungkin tiada kelas dijadualkan pada Jumaat, atau mungkin juga ramai memilih untuk belajar di rumah sahaja. Keadaan yang lengang ini turut disedari oleh Tati seorang jurutera pembersihan di sekolah saya. Tati seorang yang murah senyuman dan pemurah seringkali menegur saya, membuatkan saya berani menanyakan namanya. Jika saya kenal namanya maka lebih senang dan mesra untuk berbual bila bersua lagi. Hanya kami berdua di Surau melelapkan mata, tapi pendingin hawa yang terlalu sejuk membuatkan kami bangun sahaja setelah kira-kira 15 minit. Selalu saya mendengar, jika bilik itu dihuni oleh sedikit orang maka sejuknya akan lebih terasa. Tapi sekiranya pendingin hawa ditetapkan pada suhu yang sama tetapi dipenuhi oleh ramai manusia, kita akan merasa panas. Maka dapat saya membuat kesimpulan suhu bilik turut dipengaruhi oleh jumlah penghuninya.

Andaian ini mungkin benar, mungkin juga salah. Justeru, kita perlu membuktikan melalui penyelidikan untuk membenarkan hipotesis tersebut. Berbalik kepada bilangan pelajar yang sedikit pada hari Jumaat, saya memerhatikan situasi ini dan membuat beberapa andaian. Untuk mendapatkan kebenaran dalam menjelaskan situasi ini saya perlu buat sedikit penyelidikan seperti mencari maklumat berkenaan jadual pada hari Jumaat. Atau mungkin saya boleh bertanya kepada kawan-kawan di sekolah, apa yang mereka buat pada hari Jumaat? Begitulah serba ringkas bagaimana penyelidikan dibuat, kedengaran senang dan mudah tapi prosesnya panjang. Tapi saya tetap optimis bahawa penyelidikan adalah mudah kerana ianya berstruktur dan bersistem. Maka sebagai penyelidik amatur kita boleh menjalankan kajian mengikut aturan yang digariskan dalam metodologi kajian. Tetapi beza antara penyelidik amatur dan berpengalaman mungkin berdasarkan sumbangan mereka kepada ilmu yang dibangunkan. Seingat saya kajian saya pada peringkat ijazah sarjana muda hanya mengulang kajian lepas dan diukur dalam konteks Malaysia. 

Sehingga minggu terakhir di bulan ketiga PhD usaha saya untuk merangka model kajian masih diteruskan. Masa berjalan dengan laju, tekanan juga semakin terasa. Banyak sudah konsep-konsep gelagat organisasi diulangkaji tetapi untuk mendapatkan pembolehubah yang signifikan dan boleh dikaitkan dengan konsep perkongsian maklumat/ilmu memang memakan masa yang panjang untuk memahamkannya. Sekarang saya masih membaca mengenai Attachment Theory atau saya terjemahkan sebagai Teori Kebergantungan. Saya cuba mencari terjemahan terbaik kepada perkataan ini dengan menggunakan Google Translate yang akhirnya memberikan saya cadangan sebagai teori lampiran. Teori Lampiran?? Bunyinya agak pelik. Saya memutuskan untuk menggunakan Teori Kebergantungan yang lebih sedap bunyinya sepanjang artikel ini.

Memandangkan pemahaman saya kepada teori ini masih cetek tetapi tujuan artikel ini ditulis adalah untuk merumuskan pemahaman saya kepada teori ini. Saya yakin sekiranya banyak lagi pembacaan di buat, pemahaman akan menjadi lebih baik. Tapi saya pilih untuk tidak menunggu sehingga saya benar-benar faham, saya hanya mahu mencabar otak saya memproses maklumat yang telah saya terima sejak minggu lepas lagi. Artikel ini juga sekurang-kurangnya mengukur kemampuan saya menulis tajuk ini yang memerlukan pemahaman secara lebih akademik. Satu faktor kesukaran dalam menghabiskan artikel ini adalah kenkangan Bahasa. Oleh kerana kesemua artikel yang dibaca dalam Bahasa Inggeris maka terma-terma yang digunakan lebih sesuai dalam Bahasa yang asal. Apabila ingin di tulis dalam Bahasa Melayu saya terpaksa mencari-cari perkataan yang sesuai dan akhirnya membuatkan saya terasa seperti saya gagal memahami artikel yang di baca.

Teori ini menerangkan bahawa setiap individu mempunyai orientasi kebergantungan yang berbeza. Teori ini diasaskan oleh Bowlby (1982) menerangkan bagaimana anak-anak haiwan yang bergantung kepada golongan dewasa dan ibubapa untuk meneruskan hidup dan membina hubungan dalam konteks sosialnya. Selepas itu, teori ini dikembangkan kepada hubungan anak dan ibubapa dan hubungan romantik yang banyak dibincangkan dalam bidang psikologi. Tetapi sejak akhir-akhir ini teori ini juga telah diperkenalkan ke dalam gelagat organisasi dalam menerangkan hubungan antara rakan sekerja dan hubungan pekerja dan penyelianya.

Menurut teori ini, setiap ini individu memerlukan hubungan dalam keadaan yang berbeza-beza. Ada yang sangat bergantung kepada orang lain manakala ada yang tidak ingin mempunyai hubungan yang rapat dengan orang lain. 2 golongan ini dikenali sebagai insecure attached style iaitu (1) avoidant – mengelakkan kebergantungan, (2) anxiety – sangat-sangat bergantung. Sebaliknya, bagi individu yang rendah dalam kedua-dua gaya ini dikenali sebagai securely attached style. Bagi individu yang anxiety menunjukkan sifat-sifat yang sangat bergantung kepada orang lain dan mempunyai persepsi negatif kepada diri sendiri. Persepsi negatif ini membuatkan mereka sangat memerlukan penerimaan dan pengesahan dari orang lain dan takut tidak diterima oleh orang lain. Manakala, bagi individu yang avoidant pula mereka mempunyai persepsi negatif kepada orang lain. Individu yang avoidant tidak mempercayai orang lain, dan cuba mengelakkan hubungan yang rapat dengan orang lain.

Setelah berjumpa Dr Rasidah dan memberitahu beliau bahawa saya mahu menggunakan teori ini beliau saya diam sahaja sepanjang saya menerangkan kepadanya. Memang pada waktu itu saya tidak lagi membaca dengan banyak justeru beberapa persoalan yang diutarakan oleh Dr Rasidah gagal saya jawab dengan baik. Inilah sebabnya kenapa saya berpeluh-peluh dan merasa panas selepas berjumpa beliau. Tapi saya belajar satu perkara iaitu persediaan yang saya buat itu rupanya belum mampu mencapai tahap yang digariskan oleh beliau. Walaubagaimanapun, Dr Rasidah memberitahu beliau bukan tidak bersetuju tapi justifikasi saya perlu diperkemaskan lagi. Justeru, saya mengambil nota-nota penting yang saya kira inilah buah untuk menjawab persoalannya. Antaranya saya perlu mengingati penulis yang ingin saya guna ideanya, setakat berkata “saya rasa….” atau “saya fikir….” itu memang tidak boleh diterima.

Dr Rasida turut memberikan pandangan dan idea untuk saya melihat teori ini dari perspektif berbeza seperti adakah ianya boleh dijadikan pembolehubah moderator, dan juga pembolehubah seperti budaya. Setakat pembacaan saya selama seminggu ini, saya berjaya menemui bukti Teori Kebergantungan ini untuk dikaitkan dengan tingkalaku kerja seperti job burnout, prestasi (performance), tekanan (stress), kepuasan kerja (job satisfaction), gelagat membantu (helping behaviour), dan niat berhenti (turnover intention). Juga terdapat satu artikel menarik yang membincangkan bagaimana teori ini menerangkan gelagat individu dalam menyebarkan maklumat melalui laman web. Penulis menguji hipotesisnya dalam 3 kajian untuk mendapatkan hasil kajian yang jitu (sila baca lanjut Yaakobi dan Goldenberg, 2014). Terdapat juga penulis yang menyarankan supaya teori ini diuji secara dyadic sepertimana penyiasatan yang dibuat antara ibubapa dan anak-anak untuk mendapatkan penemuan yang lebih sahih.

Esok saya masih perlu membaca lagi teori ini dan kefahaman perlu dicari dengan segera kerana Isnin minggu hadapan saya bercadang untuk berjumpa dengan Dr Rasidah. Setelah melalui 2 pengalaman yang menakutkan berjumpa dengan penyelia, saya tidak mahu mengulanginya lagi. Memandangkan Sabtu dan Ahad saya perlu menghadiri kelas metodologi dari pagi hingga ke petang maka saya hanya mampu berdoa kepada Allah supaya saya diberikan ilham untuk menangani Dr Rasidah dengan lebih cerdik. Cerdik selayaknya pelajar pasca siswazah.

NOTA:
27 November 2015 (dikemaskini di blog pada 29 November 2015)

1050 patah perkataan

Menjimatkan Bil Telefon Celcom

Ini bukan cerita pasal PhD, tapi kerana saya buat PhD lah saya telah menukar dari menggunakan prepaid ke pelan postpaid untuk kemudahan internet. Tapi lain pula ceitanya apabila bil saya yang melambung tinggi, rasa lagi untung pakai prepaid. Saya mengambil pelan RM69 sebulan dengan internet dan 60 minit panggilan percuma. Yang peliknya setiap bulan bil mesti lebih dari RM69 dan mencecah RM100. Sudah masuk 4 bulan saya pun semakin pelik. Walaupun ada potongan yang ditunjukkan di bil (60 minit panggilan percuma kemana-mana rangkaian) tapi masih ada banyak lagi panggilan yang dicaj. Pelik semakin pelik… 60 minit adalah bersamaan 1 jam. Satu jam memang laman maka saya hairan macam mana masid ada lagi lebihan panggilan.

Saya memantau bil saya secara atas talian, maka di atas ketidakpuasan terhadap perkhidmatan saya hantarkan pertanyaan ke Celcom. Pertanyaan tersebut saya karang dengan penuh sopan dimulakan dengan “Salam, Tuan/Puan” dan seterusnya 3 perkara yang utama;

1. Saya minta bil menjelaskan nombor-nombor yang saya panggil bukan semata-mata jumlah keseluruhan.
2. Saya meminta Celcom tunjukkan cara untuk menjimatkan bil. Saya difahamkan sekiranya saya mengambil pelan RM69, maka ini jumlah bil saya tapi sekarang saya selalu bayar lebih.
3. Saya minta tarikh sebenar pusingan bil saya, supaya saya tidak terlepas bayar ikut tarikh.

Semalam saya menerima panggilan dan seorang gadis Cina memperkenalkan diri sebagai Looi dari Celcom (maaf ya kalau salah eja, terlupa nak tanya "macam mana eja nama awak?"). Looi dengan sopan santun menjelaskan telah menerima pertanyaan, oleh kerana itu dia menelefon saya hari ini. Okay, kat sini terubat sikit hati kerana aduan saya hanya mengambil satu hari sahaja. Looi dalam pelat-pelat tetap berusaha untuk berbahasa Melayu dengan baik, walaupun ada juga kadang-kadang saya tidak faham sangat bila Looi bercakap terlalu laju. Looi memberi saya jawapan seperti berikut;

1. Bil saya sekarang hanya menunjukkan rumusan panggilan, jadi Looi akan menukarkan tetapan bil saya di sistem kepada “details”. Menurut Looi saya akan dapat lihat perincian panggilan bermula bulan depan (Februari).
2. Looi mengatakan bil saya tinggi mungkin disebabkan oleh langganan-langganan perkhidmatan pihak ketiga. Solusinya, Looi bersetuju untuk menghalang nombor saya dari terus menerima perkhidmatan pihak ketiga.
3. Tarikh pusingan bil saya adalah setiap 13 haribulan.

Dalam semua perkara di atas, perkara kedua sedikit membuatkan saya marah. Bagaimana kita boleh membayar kepada perkhidmatan yang tidak kita gunakan, memang jelas ketidakadilan di situ. Saya tanya Looi macam mana perkara ini boleh berlaku, Looi memberi jawapan selamat bahawa Celcom tidak boleh buat apa-apa. Tapi boleh bantu saya untuk menghalang nombor saya dari terus melanggan perkhidmatan yang tidak sepatutnya. Saya berasa pelik dan masih hairan, bagaimana Celcom tidak boleh buat apa-apa mengenai hal ini kerana ianya hanyalah sistem di komputer. Hanya satu klik boleh menjimatkan bil ramai pelanggan. Yang menambahkan geram pada perkhidmatan ini, bilamana kita mahu menghentikan langganan dengan menghantar pesanan “STOP” tapi kita pula dikenakan caj RM 0.50.

Sudahlah bukan dengan kehendak kita untuk melanggan (entah dari mana tiba-tiba kita dapat pesanan perkhidmatan), dan jika kita biarkan perkara ini sempatlah perkhidmatan ini disambung dalam 2 atau 3 minggu secara automotik. Kemudian ia akan hilang dengan sendiri. Boleh juga kita balas pesanan dengan menaip “STOP” tapi akan dikenakan caj. Kemudian, selang beberapa minggu ada perkhidmatan lain pula. Beginilah pusingan perkhidmatan tersebut. Hairan kan? Untuk memberi gambaran sebenar perasan tidak puas hati ini saya beritahu Looi, sekarang ekonomi tidak baik dan saya tidak mahu membayar perkara yang tidak saya gunakan. Saya mahu berjimat. Looi membalas dia faham dan bersetuju dengan penerangan saya. Saya akan tunggu Februari ini untuk melihat perubahan dalam bil saya.

Jadi, satu tindakan yang boleh kita buat untuk menjimatkan bil adalah dengan menghubungi pusat khidmat pelanggan dan mengutarakan ketidakpuasan hati. Sekarang kita hidup dalam zaman teknologi di mana semuanya dalam tetapan “default” beserta caj. Jika, tidak mahu caj terus dikenakan kita yang perlu maklumkan untuk menukarkan tetapan itu. Jika kita diam maknanya kita setuju dengan “default”. Sangat licik permainan orang perniagaan. MANIPULASI. Tapi sebagai pelanggan kita perlu lebih cerdik dan pintar dari mereka menggunakan hak kita.

Oohh… satu lagi untuk pelanggan Celcom jika kita buat panggilan ke pusat khidmat pelanggan dari nombor prepaid kita akan dikenakan caj tapi jika dari nombor postpaid ianya percuma. Pengajaran untuk saya hari ini adalah gunakan hak kita sebagai pengguna sebaik mungkin. Mungkin rakyat Malaysia jenis tidak ambil berat atau malas mengambil tahu perkara yang remeh temeh. Seterusnya membuatkan kita membazir dan dan menanggung kerugian. RM1 atau RM2 mungkin kita nampak kecil tapi jika kita guna untuk bersedekah adalah lebih baik dari membayar perkara yang langsung kita tidak manfaatkan.


2016 - 1000 patah perkataan sehari? Apa dah jadi?

Ini post pertama 2016.

Apa sudah jadi dengan azam menulis 1000 patah perkataan sehari?

Huhu...

Memang saya sering diingatkan perjalanan PhD ini ada turun naik. Tapi tidaklah pula saya terfikir seawal ini "turun dan naik" nya itu.

Ya Allah..

Disember paling mencabar, oleh kerana banyak sangat cuti yang datang bertalu-talu ditambah jemputan-jemputan perkahwinan yang meresahkan kita sebagai tetamu. Nak datang salah, tak datang pun rasa bersalah. Makanya, mana yang sempat saya cuba hadirkan diri. Tapi hendak disalahkan cuti dan agenda orang mendirikan masjid tentulah tidak adil. Ini kerana perjalanan PhD ini adalah perjalanan saya. Saya yang pilih, saya yang lalu dan saya mesti sampai.

Walaupun tiada 1000 patah perkataan dalam sehari dan di post di blog, tapi kerja-kerja penulisan diteruskan. Cuma jika mahu dapatkan 1000 patah perkataan yang ditulis dalam Bahasa Inggeris itu memang sangat mencabar. Kadang-kadang saya main tulis sahaja, walaupun ayat yang digunakan berulang-ulang jadi nampak penuh satu muka.

Tapi penulisan tesis sangat bergantung kepada banyaknya pembacaan yang kita buat. Jika kita hanya membaca sekadar dipermukaan sahaja, maka tulisan pun memang bodoh sangat bunyinya. Tiada IDEA.

Tip 1 (untuk menulis) - BANYAKKAN MEMBACA


Pada 9 Januari yang lepas, kami pelajar semester 1 perlu membentangkan idea penyelidikan kami di kolokium. Masing-masing sudah kelam-kabut dalam masa 4 bulan ada lagi yang belum tahu apa tajuk yang ingin dikaji. Bagi saya sendiri walaupun sudah ada tajuk yang diminati iaitu knowledge hiding tapi model keseluruhan belum boleh dibina. Jurang kajian pun belum jumpa.

Tapi hari Jumaat sebelum kolokium, saya berjumpa Dr Rasida. Saya sudah emel Dr Rasida slaid pembentangan saya terlebih dahulu. Sampai sahaja di bilik, maka bertubi-tubilah soalan Dr mempersoalkan idea sangat. Ok di sinilah pemikiran kritis diperlukan. Bincang punya bincang Dr cadangan saya buat perubahan pada slaid dan menambah penerangan tentang asal usul knowledge hiding.

Maka, saya perlu bertungkus lumus pada malam sebelumnya untuk menyiapkan slaid dan sudah tentulah proposal juga perlu dibaiki juga. Membaiki slaid sangat mudah tapi mahu menyiapkan laporan proposal yang hanya 10 muka surat panjang memang mencabar. Bila saya tulis, padam, tulis, padam.... maka akan ada rasa-rasa nak buat jahat untuk copy dan paste. Arrrghhh..... susahnya menulis!! Mujur ada kefahaman bahawa meniru adalah salah, tapi itulah yang akan terjadi bila menulis di saat-saat akhir. Itupun kali ini kami tidak diminta untuk menyemak kerja kami di Turnitin, kalau tidak lagi parahlah kami semua.

Tip 2 (untuk menulis) - JANGAN MENULIS DIAKHIR WAKTU (kecuali memang sudah tahu apa yang hendak ditulis)


Hari kolokium pun tiba. Masing-masing sudah berdebar. Yang menambahkan debar adalah kerana senior kami pun ada dijadualkan bersama dalam pembentangan kali ini. Kalau hendak dibandingkan kami dengan senior sudah tentulah macam langit dan bumi beza kerja kami. Bilik saya ada Kak Sham, Riz, Riduan, Tika dan Nina bersama panel Dr Rasida dan Dr Rosmah. Yang lain adalah 3 orang senior bersama kami. Prof June juga masuk mendengar pembentangan apabila bilik yang satu sudah selesai. Giliran saya tiba selepas rehat minum pagi. Saya mulakan pembentangan seperti yang diarahkan Dr Rasida untuk menerangkan perihal knowledege sharing dan barulah menerangkan konsep knowledge hiding.

Pembentangan berlangsung agak panjang. Sehingga saya diingatkan oleh pengerusi saya ada 2 minit lagi. Ada beberapa slaid yang saya tinggalkan dan sememang pembentangan kali ini hanya menguji kefahaman saya mengenai tajuk saya iaitu knowledge hiding. Saya benar-benar menjelaskan sebaik mungkin di 5 slaid pertama. Kerana menurut Dr Rasida saya perlu memahamkan rakan-rakan yang lain mengenai knowledge hiding dan kaitannya dengan knowledge sharing.












Setelah sekian lama para pengkaji membincangkan soal knowledge sharing, kini ada 1 dimensi baru dalam bidang ini yang boleh diberi perhatian iaitu knowledge hiding. Ramai orang menyangka ianya seakan sama dengan lack of knowledge sharing. Tetapi tidak, ini kerana mengapa orang tidak share knowledge adalah kerana dia tidak punya knowledge tersebut. Knowledge hiding berlaku apabila seseorang bertanyakan perihal knowledge tersebut tetapi orang yang ditanya itu mempunyai niat untuk menyembunyikannya. Konsep knowledge hiding juga berbeza dengan knowledge hoarding, di mana seseorang hanya gemar mengumpulkan knowledge-knowledge dan belum pasti dia akan mengkongsikannya pada masa akan hadapan.

Semasa membentangkan slaid yang pertama saya terbayang-bayang situasi di temuduga secara lisan di fakulti satu masa dahulu. Itulah isi yang sama yang utarakan kepada panel menekankan mengapa saya mahu melakukan kajian mengenai knowledge sharing. Untuk pendahuluan ianya berkisar mengenai;

Apa?
Mengapa?
Siapa?
Bagaimana?

Tajuk knowledge sharing sememangnya telah menjadi pilihan dari awal sehingga kini. Malah saya sekarang masih menjalankan projek RAGS yang juga berkenaan knowledge sharing bersama Nisa dan Dr Ida. Tapi projek ini adalah berkenaan dengan online knowledge sharing. Cuma bezanya dulu semasa temuduga saya mahu membuat kajian mengenai knowlegde sharing dari perspektif penerima. Tetapi setelah berbincang dengan Dr Rasida di minggu pertama mendaftar sebagai pelajar GSB UKM, beliau menyarankan saya mengkaji knowledge hiding. Ohhh... alhamdulillah sedikit sebanyak bidang ini masih berkait dan memudahkan saya dalam memahami bidang kajian saya. Paling utama inilah bidang yang saya minat.

Saya minat mengenai knowledge sharing sesuai dengan kerjaya saya sebagai pensyarah yang menuntut saya untuk berkongsi ilmu-ilmu baru dengan para pelajar. Saya juga sangat percaya kepada konsep "sharing is caring". Saya juga percaya kepada janji Allah apabila matinya seorang anak Adam maka terputuslah semua amalan 3 perkara;

1. doa anak yang soleh
2. sedekah jariah
3. ilmu yang berpanjangan


Tip 3 (untuk buat PhD) - PILIH TAJUK YANG KITA BENAR-BENAR MINAT


Alhamdulillah, hari ini saya dapat juga menyiapkan catatan ini walaupun saya kurang pasti adakah ianya mencapai 1000 patah perkataan. Tapi saya akan menyambung kerja menulis untuk menyiapkan kertas kerja RAGS. Sekarang saya perlu memperbaiki bahagian saya mengenai trust dan online knowledge sharing berdasarkan komen Dr Ida. Sesungguhnya kerja menulis bukanlah tugas mudah tetapi boleh dijayakan dengan memperbanyakkan tulisan. Itulah logik mengapa saya perlu menulis setiap hari.

Mudah-mudahan saya diilhamkan untuk terus menulis, Amin...



Cerita pasal bangun pagi

Semalam saya tidak berjaya menulis 1000 patah perkataan. Entah mengapa semalam dirasakan begitu sukar sekali langsung tiada idea apa yang hendak ditulis. Mungkin juga terlalu penat setelah 2 hari berturut-turut megharungi kelas di hujung minggu. Pada hari Ahad kami mengikut kelas Dr Tih dan banyak yang kami pelajari tentang research design dan hari ini saya rasa menyesal pula kerana gagal merakam pelajaran semalam. Sehingga hari ini sudah tentulah pelajaran tersebut telah tinggal beberapa kerat sahaja dalam kepala ini. Rasa menyesal itu membuatkan saya teringat kepada idea 5.00 am Club yang dikongsikan oleh Dr Vijay. Idea Kelab 5.00 pagi ini dimulai oleh Robin Sharma (boleh langgani saluran Robin Sharma di Youtube) yang mengajak/memotivasikan kita semua supaya bangun seawal jam 5.00 pagi. Robin Sharma mencadangkan kita bangun awal dan memanfaatkan jam 5.00 pagi hingga 6.00 pagi sebaik mungkin dengan membahagikan 60 minit itu kepada 3 bahagian. Sekiranya jika kita ingin berjaya 60 minit itu dicadangkan kepada 20/20/20 minit. Cadangan adalah seperti berikut;

20 minit: kita peruntukkan untuk senaman dan latihan fizikal
20 minit: kita mengemaskini matlamat atau jadual harian; semak to-do-list
20 minit: kita luangkan masa untuk pembelajaran 






Di Malaysia, kelab 4.00 pagi yang menyenaraikan 10 perkara yang kita boleh lakukan untuk menjadikan kita seorang yang lebih efektif. Saya tidak pasti meletakkan rujukan di sini siapa yang mengasaskannya (kemungkinan besar Azhar Mokhtar atau Roslan Ab Hamid – seperti carian saya di Google Image). Berbeza dengan idea kelab 5.00 pagi, kelab 4.00 pagi dirangka selari dengan gaya hidup muslim. Mandi seawal pukul 4.00 pagi adalah idea yang paling menarik sekali kerana saya seringkali juga terbangun pagi tetapi biasanya ke kembali ke katil selepas ke tandas. Saya merasakan inilah solusi kepada saya supaya tidak kembali tidur. Aktiviti nombor sepuluh juga hebat dengan menganjurkan kepada kita supaya bersedekah seawal pagi dan ini bermakna kita perlu bersedekah setiap hari.

10 perkara yang boleh dibuat setelah bangun 4.00 pagi (Sumber: Google Image)0


Selepas melihat idea ini dan sedar kebanyakkan orang yang berjaya kesemuanya bangun awal. Di saat kebanyakkan orang masih tidur, orang berjaya bangun awal untuk merangka kejayaan dalam hidup mereka. Saya rasakan saya perlu cuba idea ini. Mungkin untuk bangun seawal 4.00 pagi adalah terlalu awal, tetapi boleh disesuaikan kepada 4.30 pagi. Namun, cabaran utama saya adalah untuk mandi pada jam 4.30 itu sedikit mengugat motivasi saya untuk melakukan perubahan ini. Perubahan ini perlu dikekalkan selama 66 hari bagi memastikan ia terpahat kemas dalam otak dan seterusnya memprogramkan seluruh tubuh.  Tapi sebelum saya boleh bangun jam 4.30 pagi saya perlu masuk tidur sebelum jam 11.00 malam. Sesungguhnya, tidur awal juga satu cabaran. Biasa saya masuk tidur, saya belum boleh terus terlelap kerana mengambil masa kurang-kurang setengah jam untuk memujuk mata supaya tidur. Ditambah sekarang saya mahu menulis blog tidak kurang dari 1000 patah perkataan, maka saya perlu memulakan penulisan ini seawal petang supaya tidak berlarutan sehingga 11.00 pagi.

Esok, Insyallah saya berjanji kepada diri sendiri untuk menyertai kelab 4.30 pagi. Ya Allah bantulah saya untuk melakukan perubahan ini. Amin. Insyallah.


Versi lain, cerita sama (Sumber: Google Image)


Selanjutnya saya mahu menyambung isi pelajaran dari syarahan Prof Ara yang tertangguh artikel sebelum ini. Pertama, tajuk syarahan mengenai pernyataan masalah yang disampaikan oleh Prof dalam keadaan yang mudah sekali. Dimulakan dengan menunjukkan beberapa contoh pernyataan masalah Prof Ara membacakan bagaimana artikel-artikel tersebut menulis bahagian ini. Tujuannya supaya kami dapat belajar dan mendapat idea apa yang diperlukan semasa menulis pernyataan masalah kami kelak. Perkara yang perlu dimasukkan dimulakan dengan (1) latarbelakang atau fenomena semasa dalam kajian kita, (2) masalah, kekurangan atau limitasi dalam kajian-kajian sebelum ini, (3) solusi yang ingin diutarakan untuk menampung atau menyelesaikan isu sebelum ini. Apabila saya melihat contoh-contoh tersebut, saya dapati ada keseragaman dalam bentuk tulisan dalam pernyataan masalah contohnya; recently, therefore, however, thus etc. Beberapa perkataan penghubung juga digunakan untuk menunjukkan kesinambungan penulisan bahagian ini.



Pendahuluan yan menjelaskan pernyataan masalah
Rujukan:
Harms, P. D. (2011). Adult attachment styles in the workplace. Human Resource Management Review, 21(4), 285–296. http://doi.org/10.1016/j.hrmr.2010.10.006



Prof. Ara mengatakan lompang kajian bukanlah sesuatu yang sukar dan tidak semestinya benar-benar masalah. Lompang kajian boleh dimaksudkan sebagai limitasi pada kajian lepas, pembolehubah yang belum digunakan sebelum ini, metodologi yang belum pernah digunakan. Lompang itu boleh jadi kekurangan atau missing dalam kajian yang lepas. Asalkan diolah dalam keadaan yang menunjukkan signifikan kepada kajian yang kita cadangkan dan menyumbang kepada pembangunan ilmu pengetahuan. Dan sumbangan kajian kita kepada pembangunan ilmu tersebut itulah membezakan tahap kajian di peringkat sarjana ataupun kedoktoran. Prof. Ara beberapakali mengingatkan betapa berat tanggungjawab yang dipikul oleh seseorang yang bergelar doctor falsafah dan sudah tentulah kesarjanaannya terselah melalui hasil kajian selama 3 tahun tersebut.


Seterusnya Prof. Ara membincangkan tajuk analisa statistik. Hanya 2 ujian sahaja yang dibincangkan pada hari tersebut tetapi penerangan yang diberikan itu sangat bermakna dalam saya memahami analisa ringkas dan paling penting dalam ujian regresi. Ujian pertama adalah T-test dan kedua Anova. Ooo… sekarang baru saya faham dalam ujian regresi inilah 2 perkara yang digunakan. Ujian t adalah ujian yang menguji perbezaan antara dua kumpulan, manakala ANOVA pula adalah ujian untuk membezakan lebih dari 2 kumpulan. Ya saya faham akan hal ini tetapi aplikasinya dalam ujian regresi tidak saya sedari selama ini. Dalam ujian regresi ia menggunakan kedua-dua test ini. Justeru, Prof. memperkenalkan hipotesis bagi kedua-dua ujian ini terlebih ini yang biasanya saya tidak pernah terfikirkan kepentingan hipotesis. Dalam regresi ukurannya adalah F-test yang sama fungsinya dengan t-test dalam membezakan kumpulan-kumpulan. Oooohh... dulu saya pun tidak tahu apa itu F-Test, panjang sikit 'O' nya.







Kelas kuantitatif bersama Prof. Ara

Dari dulu lagi saya memang suka cara Prof Ara mengajar. Prof Ara begitu bersemangat mengajar kami semua dengan intonasi suara yang pelbagai menekankan perkara-perkara penting. Kelas kuantitatif hari ini begitu padat sekali dengan maklumat yang cuba disampaikan oleh Prof Araf dalam ayat yang paling mudah difahami. Prof Ara memulakan kelas hari ini dengan menjelaskan tentang perbezaan populasi dan sampel. Pertama sekali beliau menerangkan mengapa kita hanya menguji sampel sahaja dan bukannya populasi. Sampel dikaji kerana kajian secara bancian (cencus) yang melibatkan kesemua populasi adalah sangat mahal dan adalah mustahil untuk dijalankan kerana melibatkan masa yang sangat panjang. Justeru, hanya sampel dikaji dengan menggunakan metodologi secara sistematik untuk menjelaskan populasi kajian. Kebolehan sampel menerangkan populasi dipanggil sebagai generalization, atau boleh juga dikenali sebagai mirror image, random, probability.

Prof. Ara seterusnya memperkenalkan kami kepada simbol yang perlu diketahui dalam membezakan sampel dan populasi. Populasi menggunakan tulisan Greek manakala, sampel menggunakan tulisan Roman. Sebelum itu, Prof. Ara ada menguji pengetahuan kami tentang simbol-simbol ini dengan bertanyakan soalan tapi akhirnya Prof. sendiri memberi jawapan. Terima kasih Prof. Mungkin masing-masing belum panas (sebab kelas baru sahaja di pagi Sabtu), atau semua memang tidak tahu apa-apa tentang simbol ini.


Populasi
Sampel
mean
µ
X bar (tak jumpa simbol)
Standard deviation
δ
S
Slope (coefficient)
β
B


Hipotesis
Mengapa perlu hipotesis dalam kajian kita? Seperti biasa saya memang duduk di barisan hadapan dan sebagai pelajar yang baik saya akan menjaga konteks mata saya dengan pensyarah (tengok jenis pensyarah juga, kalau pensyarah garang memang saya tidak pandang). Pentingnya konteks mata kerana ia menunjukkan minat kepada penyampai, kerana saya tahu bagaimana rasanya bila tiada orang mendengar kita memberi syarahan. Prof. Ara tanya maka, saya pun jawab. Hipotesis adalah “an assumption to describe the relationship” Okey jawapan bunyi macam pandai. Tapi, profesor lebih pandai (setiap kali Prof tanya soalan saya kena fikir betul-betul apa yang Prof ingin tanya, kerana kadang-kadang sering saya salah faham). “betullah - an assumption, tapi assumption about what?... an assumption about…, an assumption about…. ???” Prof memerlukan jawapan yang lebih tepat. Puas sudah meneka-neka jawapan yang betul, sampai sendiri jadi tidak yakin. ADUH! “an assumption about population” jelas Prof. Ara mematikan kepeningan saya. Ooooo…. Oleh kerana kita cuma kaji sampel maka hipotesis adalah andaian terhadap populasi. Ya, begitulah gaya dan tahap seorang profesor. 

Mengapa kajian perlu dijalankan bagi bidang-bidang seperti pengurusan, kewangan dan pemasaran? Satu persoalan mudah dilontarkan oleh Prof. Ara untuk membolehkan kami berfikir tentang hal ini. Kajian di dalam bidang ini biasanya dilakukan untuk membuat keputusan. Kerana keputusan yang betul adalah sangat diperlukan bagi menjimatkan kos syarikat maka pengumpulan data dan maklumat yang tepat adalah sangat penting. Begitulah pentingnya memilih sampel yang betul. Keputusan yang betul dan sahih juga boleh didapati sekiranya kesalahan dapat dikurangkan. Antara caranya ialah menambahkan jumlah saiz sampel. Prof. Ara mengakui sememangnya akan ada kesalahan dalam model yang dicadangkan oleh penyelidik yang mengenalpasti faktor-faktor (x) yang mempengaruhi perkara utama kajian (y). Kerana itu, ada error yang diambil kira dan diletakkan diakhir sekali dalam model matematik yang dicadangkan oleh penyelidik.

Y = b0 + b1 x1 + b2 x2 + b3 x3 +… bk xk + ϵ

Type I dan Type II Error

Masuk bab error pula. Ada 2 jenis error; type I dan type II. Contoh Prof. Ara menarik sekali. Diberi situasi seorang penjenayah yang menunggu keputusan mahkamah digambarkan dalam bentuk hipotesis.

Sebagai contoh:
Null hypothesis: guilty – hang to death
Alternate hypothesis: not guilty – set him free

Type I error ialah apabila; (definisi) reject the null hypothesis when it is true. Keadaan kesalahan (error) yang dilakukan oleh pembuat keputusan yang melepaskan penjenayah itu bebas walaupun dia sebenarnya memang seorang pembunuh.

Type II error ialah apabila; (definisi) fail to reject the false null hypothesis. Manakala, Type II error lebih teruk lagi kesalahannya, apabila kita telah menggantung orang yang sebenarnya tidak bersalah.
Bila baca-baca-baca semula hipotesis di atas dan fikir-fikir-fikir, rasa macam salah pun ada. Tapi apakah saya yang sebenar tidak faham untuk membezakan type 1 dan type 2 error ini. Tapi saya malas hendak menyerabutkan keadaan maka, saya membuat keputusan bahawa type 2 error adalah error yang lebih tinggi tahapnya dari type 1 error.

Beza Theoretical Framework denga Conceptual Framework
Ini adalah konsep yang biasanya pelajar keliru, apa itu theoretical framework dan apa pula conceptual framework? Kebanyakkan masa saya fikir kedua-duanya sama sahaja, tapi saya tahu ianya berbeza. Prof. Ara menerangkan dengan mudah sekali tapi biasanya Prof. Ara akan menanyakan dulu soalan dan meminta pelajar menjadi. Tapi bijaknya cara Prof. Ara mengajar kami apabila soalan-soalan yang ditanyakan itu akhirnya akan membawa kita kepada perkara yang ingin beliau sampaikan. “Are you following me or not?” itulah ayat yang paling kerap keluar dari mulut beliau yang membuatkan saya sentiasa peka dan benar-benar mengikuti syarahannya. Memang kita tidak boleh tertidur atau Stersesar walau sekejap pun, nanti kita akan tidak boleh faham.

Theoretical framework adalah kerangka yang dibina atau dibangunkan oleh guru atau sarjana dalam bidang terbabit. Ia biasanya telah dibuktikan betul setelah sekian lamanya dan ada diantara pengasasnya telahpun meninggal dunia. Manakala, kerangka konseptual pula adalah kerangka yang dibangunkan atau dicadangkan oleh pengkaji seperti saya yang ingin menyelidik hubungan antara pembolehubah-pembolehubah. Seringkali Prof. Ara menekankan supaya kita memilih topik yang kita minati supaya ia membantu kita membuat penyelidikan yang berkesan. Ibarat kita bersemadi bersama tajuk itu, kerana semua orang faham yang kita sedang membuat PhD. Tiga perkara penting yang perlu ada dalam kerangka konseptual; (1) model / diagram, (2) penerangan kepada pembolehubah / konstrk dan (3) hipotesis dengan anak panah yang menunjukkan arah. Pesan Prof. Ara juga bagi peringkat PhD, kerangka konseptual ini mencapai tahap sebagai PhD, kerana matlamatnya adalah untuk menyumbang kepada perkembangan ilmu. Walaupun, Prof. Ara hanya menunjukkan satu model ringkat di mana SQ (service quality) mempunyai hubungan dengan CS (customer satisfaction), tetapi beliau mampu menerangkan kepada kami pula apa itu, concept, construct dan juga variable. Kemudian pemahaman ini dikembangkan lagi daripada theoretical framework, conceptual framework dan juga operational framework. Beza… memang berbeza mendengar syarahan seorang profesor.


Theoretical framework Theory of Planned Behavior (sumber: Google Image)


Conceptual Framework TPB (sumber: google image)


Ada 2 lagi maklumat yang Prof. Ara kongsikan kepada kelas hari ini iaitu; pernyataan masalah dan analisa statistik yang saya kira perlu ditulis dalam artikel khas. Rasanya ini artikel yang mengambil masa paling lama untuk disiapkan kerana begitu banyak yang perlu rujuk dan ingati dengan baik. Saya berasa puas hati menulis artikel ini berbanding artikel saya sebelum ini yang sedikit kosong kerana artikel ini membantu saya memproses dan mengingati ilmu yang saya pelajari pada hari ini. Terima kasih Prof. Ara sesungguhnya kebaikan yang Prof. beri kepada kami hanya ALLAH sahajalah yang dapat membalasnya. Prof. Ara mengakhiri kelas dengan menyatakan “I hope you learn something from this session”, saya membalas “A lot… Prof”. Prof senyum tapi sepanjang kuliah hari ini Prof banyak kali terbatuk-batuk, dan bunyi batuknya itu agak kritikal. Hebatnya beliau tetap menerangkan dengan sabar dan kadang-kala meminta kami membaca slide itu. Semoga Prof. segera sembuh. Insyallah.

NOTA:
27 November 2015 (dikemaskini di blog pada 29 November 2015)
1134 patah perkataan


Teori Keberantungan

Seperti biasa pada hari Jumaat saya akan dapati sekolah akan sedikit lengang. Mungkin tiada kelas dijadualkan pada Jumaat, atau mungkin juga ramai memilih untuk belajar di rumah sahaja. Keadaan yang lengang ini turut disedari oleh Tati seorang jurutera pembersihan di sekolah saya. Tati seorang yang murah senyuman dan pemurah seringkali menegur saya, membuatkan saya berani menanyakan namanya. Jika saya kenal namanya maka lebih senang dan mesra untuk berbual bila bersua lagi. Hanya kami berdua di Surau melelapkan mata, tapi pendingin hawa yang terlalu sejuk membuatkan kami bangun sahaja setelah kira-kira 15 minit. Selalu saya mendengar, jika bilik itu dihuni oleh sedikit orang maka sejuknya akan lebih terasa. Tapi sekiranya pendingin hawa ditetapkan pada suhu yang sama tetapi dipenuhi oleh ramai manusia, kita akan merasa panas. Maka dapat saya membuat kesimpulan suhu bilik turut dipengaruhi oleh jumlah penghuninya.

Andaian ini mungkin benar, mungkin juga salah. Justeru, kita perlu membuktikan melalui penyelidikan untuk membenarkan hipotesis tersebut. Berbalik kepada bilangan pelajar yang sedikit pada hari Jumaat, saya memerhatikan situasi ini dan membuat beberapa andaian. Untuk mendapatkan kebenaran dalam menjelaskan situasi ini saya perlu buat sedikit penyelidikan seperti mencari maklumat berkenaan jadual pada hari Jumaat. Atau mungkin saya boleh bertanya kepada kawan-kawan di sekolah, apa yang mereka buat pada hari Jumaat? Begitulah serba ringkas bagaimana penyelidikan dibuat, kedengaran senang dan mudah tapi prosesnya panjang. Tapi saya tetap optimis bahawa penyelidikan adalah mudah kerana ianya berstruktur dan bersistem. Maka sebagai penyelidik amatur kita boleh menjalankan kajian mengikut aturan yang digariskan dalam metodologi kajian. Tetapi beza antara penyelidik amatur dan berpengalaman mungkin berdasarkan sumbangan mereka kepada ilmu yang dibangunkan. Seingat saya kajian saya pada peringkat ijazah sarjana muda hanya mengulang kajian lepas dan diukur dalam konteks Malaysia. 

Sehingga minggu terakhir di bulan ketiga PhD usaha saya untuk merangka model kajian masih diteruskan. Masa berjalan dengan laju, tekanan juga semakin terasa. Banyak sudah konsep-konsep gelagat organisasi diulangkaji tetapi untuk mendapatkan pembolehubah yang signifikan dan boleh dikaitkan dengan konsep perkongsian maklumat/ilmu memang memakan masa yang panjang untuk memahamkannya. Sekarang saya masih membaca mengenai Attachment Theory atau saya terjemahkan sebagai Teori Kebergantungan. Saya cuba mencari terjemahan terbaik kepada perkataan ini dengan menggunakan Google Translate yang akhirnya memberikan saya cadangan sebagai teori lampiran. Teori Lampiran?? Bunyinya agak pelik. Saya memutuskan untuk menggunakan Teori Kebergantungan yang lebih sedap bunyinya sepanjang artikel ini.

Memandangkan pemahaman saya kepada teori ini masih cetek tetapi tujuan artikel ini ditulis adalah untuk merumuskan pemahaman saya kepada teori ini. Saya yakin sekiranya banyak lagi pembacaan di buat, pemahaman akan menjadi lebih baik. Tapi saya pilih untuk tidak menunggu sehingga saya benar-benar faham, saya hanya mahu mencabar otak saya memproses maklumat yang telah saya terima sejak minggu lepas lagi. Artikel ini juga sekurang-kurangnya mengukur kemampuan saya menulis tajuk ini yang memerlukan pemahaman secara lebih akademik. Satu faktor kesukaran dalam menghabiskan artikel ini adalah kenkangan Bahasa. Oleh kerana kesemua artikel yang dibaca dalam Bahasa Inggeris maka terma-terma yang digunakan lebih sesuai dalam Bahasa yang asal. Apabila ingin di tulis dalam Bahasa Melayu saya terpaksa mencari-cari perkataan yang sesuai dan akhirnya membuatkan saya terasa seperti saya gagal memahami artikel yang di baca.

Teori ini menerangkan bahawa setiap individu mempunyai orientasi kebergantungan yang berbeza. Teori ini diasaskan oleh Bowlby (1982) menerangkan bagaimana anak-anak haiwan yang bergantung kepada golongan dewasa dan ibubapa untuk meneruskan hidup dan membina hubungan dalam konteks sosialnya. Selepas itu, teori ini dikembangkan kepada hubungan anak dan ibubapa dan hubungan romantik yang banyak dibincangkan dalam bidang psikologi. Tetapi sejak akhir-akhir ini teori ini juga telah diperkenalkan ke dalam gelagat organisasi dalam menerangkan hubungan antara rakan sekerja dan hubungan pekerja dan penyelianya.

Menurut teori ini, setiap ini individu memerlukan hubungan dalam keadaan yang berbeza-beza. Ada yang sangat bergantung kepada orang lain manakala ada yang tidak ingin mempunyai hubungan yang rapat dengan orang lain. 2 golongan ini dikenali sebagai insecure attached style iaitu (1) avoidant – mengelakkan kebergantungan, (2) anxiety – sangat-sangat bergantung. Sebaliknya, bagi individu yang rendah dalam kedua-dua gaya ini dikenali sebagai securely attached style. Bagi individu yang anxiety menunjukkan sifat-sifat yang sangat bergantung kepada orang lain dan mempunyai persepsi negatif kepada diri sendiri. Persepsi negatif ini membuatkan mereka sangat memerlukan penerimaan dan pengesahan dari orang lain dan takut tidak diterima oleh orang lain. Manakala, bagi individu yang avoidant pula mereka mempunyai persepsi negatif kepada orang lain. Individu yang avoidant tidak mempercayai orang lain, dan cuba mengelakkan hubungan yang rapat dengan orang lain.

Setelah berjumpa Dr Rasidah dan memberitahu beliau bahawa saya mahu menggunakan teori ini beliau saya diam sahaja sepanjang saya menerangkan kepadanya. Memang pada waktu itu saya tidak lagi membaca dengan banyak justeru beberapa persoalan yang diutarakan oleh Dr Rasidah gagal saya jawab dengan baik. Inilah sebabnya kenapa saya berpeluh-peluh dan merasa panas selepas berjumpa beliau. Tapi saya belajar satu perkara iaitu persediaan yang saya buat itu rupanya belum mampu mencapai tahap yang digariskan oleh beliau. Walaubagaimanapun, Dr Rasidah memberitahu beliau bukan tidak bersetuju tapi justifikasi saya perlu diperkemaskan lagi. Justeru, saya mengambil nota-nota penting yang saya kira inilah buah untuk menjawab persoalannya. Antaranya saya perlu mengingati penulis yang ingin saya guna ideanya, setakat berkata “saya rasa….” atau “saya fikir….” itu memang tidak boleh diterima.

Dr Rasida turut memberikan pandangan dan idea untuk saya melihat teori ini dari perspektif berbeza seperti adakah ianya boleh dijadikan pembolehubah moderator, dan juga pembolehubah seperti budaya. Setakat pembacaan saya selama seminggu ini, saya berjaya menemui bukti Teori Kebergantungan ini untuk dikaitkan dengan tingkalaku kerja seperti job burnout, prestasi (performance), tekanan (stress), kepuasan kerja (job satisfaction), gelagat membantu (helping behaviour), dan niat berhenti (turnover intention). Juga terdapat satu artikel menarik yang membincangkan bagaimana teori ini menerangkan gelagat individu dalam menyebarkan maklumat melalui laman web. Penulis menguji hipotesisnya dalam 3 kajian untuk mendapatkan hasil kajian yang jitu (sila baca lanjut Yaakobi dan Goldenberg, 2014). Terdapat juga penulis yang menyarankan supaya teori ini diuji secara dyadic sepertimana penyiasatan yang dibuat antara ibubapa dan anak-anak untuk mendapatkan penemuan yang lebih sahih.

Esok saya masih perlu membaca lagi teori ini dan kefahaman perlu dicari dengan segera kerana Isnin minggu hadapan saya bercadang untuk berjumpa dengan Dr Rasidah. Setelah melalui 2 pengalaman yang menakutkan berjumpa dengan penyelia, saya tidak mahu mengulanginya lagi. Memandangkan Sabtu dan Ahad saya perlu menghadiri kelas metodologi dari pagi hingga ke petang maka saya hanya mampu berdoa kepada Allah supaya saya diberikan ilham untuk menangani Dr Rasidah dengan lebih cerdik. Cerdik selayaknya pelajar pasca siswazah.

NOTA:
27 November 2015 (dikemaskini di blog pada 29 November 2015)

1050 patah perkataan