May 5, 2016

Mohon Kerjasama Jawab Soal Selidik "Green Beauty Product"

Ini adalah tugasan kerja kursus PhD saya untuk subjek "Product Policy and Strategy". Pensyarah kami P.M. Dr Nik Hazrul memang sangat "produk" orangnya. Kata Dr Nik, soal selidik kita adalah ibarat produk. Sekali kita sudah lancarkan kita tunggulah sahajalah komen dari responden. Oleh sebab itu berkali-kali beliau ingatkan supaya kami teliti setiap soalan adakah ianya benar-benar mengukur pembolehubah kajian kita. Beberapa ujian awal perlu kita jalankan untuk memastikan soal selidik benar-benar bersedia sebelum dilancarkan.

Soal selidik yang baik akan menentukan kualiti data kelak. Jadi sudah tentulah kita tidak mahu membazirkan tenaga mengedarkan semula soal selidik tersebut. Soal selidik yang baik akan membantu memudahkan responden menjawab dan bersemangat menghabiskan keseluruhan soalan. Cuma bagi tajuk yang terlalu khusus, mungkin ada sedikit kesukaran sekiranya topik kajian itu tidak beberapa difahami oleh responden. Di sini cara pemilihan responden adalah sangat penting yang seterusnya menentukan golongan sasaran responden kita.

Hanya 3 kumpulan dalam kelas "Product Policy and Strategy". Kak Sue dan Rahimi mengkaji "muslim women apparel", kumpulan Lin, Tamimi dan Saba mengkaji "online reservation - hotel" dan kami pula tidak tahu kenapa jatuh cinta dengan topik "green beauty product". Kami hanya bertujuh dalam kelas itu, tapi semuanya sangat kompetitif. Bersungguh-sungguh menyiapkan 10 tugasan mingguan termasuk 5 kali pembentangan. Aduhai teringat zaman sekolah rendah yang semuanya nak berlumba. Tugasan mingguan adalah untuk markah penyertaan dalam kelas, tapi 60% markah kami adalah dari kajian mini. Dr Nik siap bersyarat lagi, "setiap kumpulan mesti menerbitkan satu artikel". MESTI yea.


Dr Nik cakap Isnin beliau berpuasa, tapi demi majlis ni Dr Nik berbuka. Terima kasih Dr.


Namapun kelas produk jadi persembahan makanan pun mestilah menarik.


Habis dah cerita... tolong-tolong jawab soal selidik, sila klik SINI




Tahniah Khawar! Ehem Dr Khawar lah...


Alhamdulillah, Rabu bertarikh 4 Mei, Khawar telah berjaya membentangkan tesis PhDnya. Hari itu tidak ramai pelajar di GSB kerana minggu ini adalah minggu cuti. Tapi lampu yang terbuka di bilik Viva menarik minat saya. Saya nampak Dr Rosmah keluar, "Oohhh Dr, ada viva ke hari ini?" tegur saya berbisik disaat Dr Rosmah juga melepaskan pintu perlahan. "Khawar sedang dalam sesi soal jawab, saya rasa hendak berehat sekejap". Dr Rosmah adalah penyelia utama Khawar yang menjalankan kajian tentang "tacit knowledge sharing".

Saya masuk ke ruang kerja saya, dalam hati rasa berdebar-debar. Khawar tentu lebih-lebih lagi. Lebih kurang jam 12 Khawar masuk ke bilik karel bersama penyelia keduanya. Saya senyum dan menyalami Khawar. Tidak mahu menanya apa-apa saoalan. "Kami keluar, kerana committee sedang membincangkan keputusan" kata penyelia kedua Khawar. Sunyi dalam bilik itu. Saya jemput Khawar dan penyelia beliau duduk tapi mereka menolak. Tiada siapa yang mahu duduk sekarang ini. Saya pun tumpang berdebar-debar juga. 

Selepas 10 minit mereka masuk semula ke bilik viva hanya berhadapan sahaja dengan bilik karel kami. Selang 5 minit agaknya saya terdengar keadaan di luar telah bising. Suami Khawar dan kawannya terburu-buru luar. Saya pun menyenguk dan tertanya adakah keputusan Khawar telah diumumkan? Ya Khawar telah lulus dengan pembetulan minor. Alhamdulillah.

Bilik viva yang selama ini begitu misteri tapi hari ini saya dapat masuk setelah dijemput oleh Dr Rosmah, supaya Khawar bergambar dengan kawan-kawan. Hanya ada 3 orang pelajar GSB, Kak Darma, pelajar lelaki dari Iran (saya tidak tahu namanya) dan saya. Suami Khawar sibuk menjadi jurugambar. Semasa saya memeluk Khawar mengucapkan tahniah, reaksi Khawar masih kosong. Mungkin beliau antara percaya tidak percaya bahawa perjalanan PhD beliau telah berakhir. 

Khawar memulakan sesi vivanya pada jam 10.00 pagi dan berakhir pada jam 12.00 tengahari. Hanya dalam tempoh 2 jam perjuangan Khawar dalam bilik viva itu. Tapi perjuangan sebenar tentulah lebih panjang lagi. 

Tahniah Khawar, sudah boleh kembali berkhidmat di Pakistan selepas ini. 


Pesanan terakhir dari Penyelia kedua, maaf saya tidak tahu nama Dr.

Khawar cakap dia tidak percaya telah lulus, masih terdengar suara nyaring Dr Rosmah memanggil namanya.

Suasana dalam bilik karel, Khawar siap lukis di papan putih untuk mempertahankan tesisnya.

Bergambar dengan staf GSB yang datang ke bilik karel untuk ucap tahniah.

Teman menangis Khawar, Kak Fidah sanggup ambil cuti separuh hari untuk memberi sokongan.


May 4, 2016

Rasa macam burung terbang.

Assalamulaikum,

Jom tengok UKM dari pandangan udara. Rasa macam burung terbang. Ada sekolah saya dalam video, Graduate School of Business. Cantik berwarna biru.



 


Dalam pada belajar ni, rasa nak ada satu lagu tema. Banyak-banyak lagu motivasi rasanya lagu Fynn Jamal ni paling masuk dalam kepala, jiwa dan raga. Lagu bagus, lirik bagus, video klip pun bagus. Sememangnya Kok Ping nih berjiwa orangnya.





Video berlirik boleh layan di sini.







Tuhan, Jangan kau izin aku lupa
Jangan kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati

 Amin

Apr 28, 2016

Mohon Kerjasama Menjawab Soal Selidik #tugasanPhD

Panggilan kepada kawan-kawan yang berkhidmat sebagai pensyarah baik di Universti Awam mahupun Universiti Swasta dan juga Pusat Pengajian Tinggi (seperti Politeknik, Kolej Komuniti, dll) di Malaysia, saya perlukan bantuan kawan-kawan untuk menyertai kaji selidik ini. Ini adalah tugasan kami bagi kursus Business Research yang bertajuk "The Attitudes and Behaviors at Workplace in Higher Learning Organization".

Harapannya dapatlah keluar satu kertas kerja dan pergi konferen di Langkawi anjuran FEP, UKM.

Call for Paper: The 8th International Management and Accounting Conference (IMAC8)
28th to 29th September 2016
Langkawi Island, Kedah, Malaysia
Website & Online Registration & Submission: http://submit.confbay.com/conf/imac8

Jom kita ke Langkawi! Dr Rasidah kata jemputlah ramai-ramai.


Jika ingin menjawab di telefon pintar mohon klik di SINI.








Apr 24, 2016

Cerita PhD: Pertama kali dengar tentang Social Network Analysis (SNA)



Biasanya kalau kita bersembang-sembang dengan orang yang baru kita kenali, seakan-akan orang itu sangat asing pada kita. Tapi mengikut teori Six Degrees of Separation mengatakan dalam 6 atau kurang orang baru yang kita kenali akan ada kaitan dengan kita.

Six degrees of separation is the theory that everyone and everything is six or fewer steps away, by way of introduction, from any other person in the world, so that a chain of "a friend of a friend" statements can be made to connect any two people in a maximum of six steps. It was originally set out by Frigyes Karinthy in 1929 and popularized by a 1990 playwritten by John Guare. (sumber: Wikipedia)

Hari Ahad minggu lepas (17 April 2016), Dr Lokhman Hakim Osman berkongsi dengan kami mengenai Social Network Analysis (SNA). Saya dengar sahaja analogi six degrees separation pun sudah rasa teruja, sebab rasanya memang selalu berlaku. Sama ada orang itu berkait dengan kita secara langsung ataupun tidak langsung.


Dr Lokhman yang menamatkan pengajian PhD di Australia menggunakan methodologi SNA untuk kajian beliau dalam bidang operation management. Menurut beliau, penyelia PhD yang memintanya menggunakan methodologi SNA selepas penyelia pulang dari seminar. Oleh kerana SNA agak baru pada masa itu atau barangkali masih baru dalam bidang pengurusan perniagaan, Dr Lokhman mempelajari teknik ini sendiri. Sedangkan penyelia beliau tidak mahir mengenai SNA. Dr Lokhman mengakui tiada soal-jawab tentang teknik ini dari pemeriksa memandang beliaulah pelopornya. Satu strategi yang bijak. Atas sebab itulah, Dr Lokhman memperkenalkan kami kepada SNA yang agak asing juga di Malaysia.


Sociogram


Pada mula-mula diperkenalkan SNA saya juga pening-pening memahami teknik ini. Oleh kerana saya dibiasakan dengan regression analysis dan structural equation modelling jadi SNA ini macam mana? Panjang Dr Lokhman bercerita tentang SNA, bahan pembentangan beliau juga banyak. Soalan dari kawan-kawan juga banyak. Bertambah rancaklah Dr bercerita sehingga kami memahami bahawa SNA tidaklah begitu asing kerana Facebook sebagai contohnya turut menggunakan konsep ini apabila Facebook akan mengenalkan kita kepada "mutual friends", "person you may know" dan privasi entri kita boleh ditetapkan kepada "friends of friends".


Sudah namanya Facebook itu adalah tempat untuk kita bersosial maka memang konsep "six degrees separation" ini sangat masuk akal. Justeru, tidak menghairankan juga kalau kita dapat perhatikan iklan-iklan di akaun Facebook adalah berbeza untuk setiap individu. Iklan saya di Facebook hanya berkisar soal jubah dan tudung. Kadang-kadang bila saya rasa hendak berehat sekejap, cubalah jenguk-jenguk Facebook. Bukannya saya hendak tengok sangat apa yang kawan-kawan kongsi hari ini, tapi biasanya saya akan klik pada iklan-iklan sambil tengok tawaran terbaik. Tapi sekarang saya sudah tahu makin banyak kali kita respon/klik kepada iklan tersebut semakin kerap iklan seumpamanya akan muncul di akaun kita. Ooohh... itu sangat bahaya! Proses membocorkan poket sendiri hanya dengan berada di depan komputer.


Saya mencari di Scopus dengan kata kunci "knowledge sharing" dan "SNA" dan keputusannya adalah 41 hasil dan 20 daripadanya adalah artikel. Saya maklumkan kepada Dr Lokhman, dan beliau mengatakan ini satu peluang yang baik untuk saya. Emmm.... saya menjawab "I will look into it, Dr". SNA mempunyai kaedahnya yang tersendiri. Cara kutipan data juga berbeza yang mana kita perlu mendapatkan 100% respon dari responden kita. Justeru metod SNA sesuai untuk kajian yang melibatkan organisasi. Jika kajian kepada kepada pekerja pula saya melihat contoh dalam kertas kerja sebelum ini menggunakan analisa kumpulan (team level analysis) Seperti dalam contoh kajian mengenai "knowledge sharing" menggunakan "communities of practice" (COP) jadi barulah relevan kalau kita hendak gunakan SNA.


Dr Lokhman terima kasih kepada perkongsian SNA. Ianya sangat menarik.  Oleh kerana dahulu saya kurang faham tentang SNA jadi memang saya akan tinggalkan sahaja artikel berkenaan dengannya. Selepas ini kalau ada terbaca di artikel mengenai SNA, Insyallah saya tidak akan abaikan lagi. Alhamdulillah hari ini ketidakfahaman itu dicerahkan. Banyak yang Dr Lokhman kongsikan tetapi tidak mampu saya menotakan semuanya di sini. Ini sahaja maklumat yang mampu saya selamatkan untuk ditulis dalam blog. Bayangkanlah seminggu belajar, hari ini baru nak ulangkaji. Berapa peratus sahaja sisa-sisa yang tingga.






Mohon Kerjasama Jawab Soal Selidik "Green Beauty Product"

Ini adalah tugasan kerja kursus PhD saya untuk subjek "Product Policy and Strategy". Pensyarah kami P.M. Dr Nik Hazrul memang sangat "produk" orangnya. Kata Dr Nik, soal selidik kita adalah ibarat produk. Sekali kita sudah lancarkan kita tunggulah sahajalah komen dari responden. Oleh sebab itu berkali-kali beliau ingatkan supaya kami teliti setiap soalan adakah ianya benar-benar mengukur pembolehubah kajian kita. Beberapa ujian awal perlu kita jalankan untuk memastikan soal selidik benar-benar bersedia sebelum dilancarkan.

Soal selidik yang baik akan menentukan kualiti data kelak. Jadi sudah tentulah kita tidak mahu membazirkan tenaga mengedarkan semula soal selidik tersebut. Soal selidik yang baik akan membantu memudahkan responden menjawab dan bersemangat menghabiskan keseluruhan soalan. Cuma bagi tajuk yang terlalu khusus, mungkin ada sedikit kesukaran sekiranya topik kajian itu tidak beberapa difahami oleh responden. Di sini cara pemilihan responden adalah sangat penting yang seterusnya menentukan golongan sasaran responden kita.

Hanya 3 kumpulan dalam kelas "Product Policy and Strategy". Kak Sue dan Rahimi mengkaji "muslim women apparel", kumpulan Lin, Tamimi dan Saba mengkaji "online reservation - hotel" dan kami pula tidak tahu kenapa jatuh cinta dengan topik "green beauty product". Kami hanya bertujuh dalam kelas itu, tapi semuanya sangat kompetitif. Bersungguh-sungguh menyiapkan 10 tugasan mingguan termasuk 5 kali pembentangan. Aduhai teringat zaman sekolah rendah yang semuanya nak berlumba. Tugasan mingguan adalah untuk markah penyertaan dalam kelas, tapi 60% markah kami adalah dari kajian mini. Dr Nik siap bersyarat lagi, "setiap kumpulan mesti menerbitkan satu artikel". MESTI yea.


Dr Nik cakap Isnin beliau berpuasa, tapi demi majlis ni Dr Nik berbuka. Terima kasih Dr.


Namapun kelas produk jadi persembahan makanan pun mestilah menarik.


Habis dah cerita... tolong-tolong jawab soal selidik, sila klik SINI




Tahniah Khawar! Ehem Dr Khawar lah...


Alhamdulillah, Rabu bertarikh 4 Mei, Khawar telah berjaya membentangkan tesis PhDnya. Hari itu tidak ramai pelajar di GSB kerana minggu ini adalah minggu cuti. Tapi lampu yang terbuka di bilik Viva menarik minat saya. Saya nampak Dr Rosmah keluar, "Oohhh Dr, ada viva ke hari ini?" tegur saya berbisik disaat Dr Rosmah juga melepaskan pintu perlahan. "Khawar sedang dalam sesi soal jawab, saya rasa hendak berehat sekejap". Dr Rosmah adalah penyelia utama Khawar yang menjalankan kajian tentang "tacit knowledge sharing".

Saya masuk ke ruang kerja saya, dalam hati rasa berdebar-debar. Khawar tentu lebih-lebih lagi. Lebih kurang jam 12 Khawar masuk ke bilik karel bersama penyelia keduanya. Saya senyum dan menyalami Khawar. Tidak mahu menanya apa-apa saoalan. "Kami keluar, kerana committee sedang membincangkan keputusan" kata penyelia kedua Khawar. Sunyi dalam bilik itu. Saya jemput Khawar dan penyelia beliau duduk tapi mereka menolak. Tiada siapa yang mahu duduk sekarang ini. Saya pun tumpang berdebar-debar juga. 

Selepas 10 minit mereka masuk semula ke bilik viva hanya berhadapan sahaja dengan bilik karel kami. Selang 5 minit agaknya saya terdengar keadaan di luar telah bising. Suami Khawar dan kawannya terburu-buru luar. Saya pun menyenguk dan tertanya adakah keputusan Khawar telah diumumkan? Ya Khawar telah lulus dengan pembetulan minor. Alhamdulillah.

Bilik viva yang selama ini begitu misteri tapi hari ini saya dapat masuk setelah dijemput oleh Dr Rosmah, supaya Khawar bergambar dengan kawan-kawan. Hanya ada 3 orang pelajar GSB, Kak Darma, pelajar lelaki dari Iran (saya tidak tahu namanya) dan saya. Suami Khawar sibuk menjadi jurugambar. Semasa saya memeluk Khawar mengucapkan tahniah, reaksi Khawar masih kosong. Mungkin beliau antara percaya tidak percaya bahawa perjalanan PhD beliau telah berakhir. 

Khawar memulakan sesi vivanya pada jam 10.00 pagi dan berakhir pada jam 12.00 tengahari. Hanya dalam tempoh 2 jam perjuangan Khawar dalam bilik viva itu. Tapi perjuangan sebenar tentulah lebih panjang lagi. 

Tahniah Khawar, sudah boleh kembali berkhidmat di Pakistan selepas ini. 


Pesanan terakhir dari Penyelia kedua, maaf saya tidak tahu nama Dr.

Khawar cakap dia tidak percaya telah lulus, masih terdengar suara nyaring Dr Rosmah memanggil namanya.

Suasana dalam bilik karel, Khawar siap lukis di papan putih untuk mempertahankan tesisnya.

Bergambar dengan staf GSB yang datang ke bilik karel untuk ucap tahniah.

Teman menangis Khawar, Kak Fidah sanggup ambil cuti separuh hari untuk memberi sokongan.


Rasa macam burung terbang.

Assalamulaikum,

Jom tengok UKM dari pandangan udara. Rasa macam burung terbang. Ada sekolah saya dalam video, Graduate School of Business. Cantik berwarna biru.



 


Dalam pada belajar ni, rasa nak ada satu lagu tema. Banyak-banyak lagu motivasi rasanya lagu Fynn Jamal ni paling masuk dalam kepala, jiwa dan raga. Lagu bagus, lirik bagus, video klip pun bagus. Sememangnya Kok Ping nih berjiwa orangnya.





Video berlirik boleh layan di sini.







Tuhan, Jangan kau izin aku lupa
Jangan kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati

 Amin

Mohon Kerjasama Menjawab Soal Selidik #tugasanPhD

Panggilan kepada kawan-kawan yang berkhidmat sebagai pensyarah baik di Universti Awam mahupun Universiti Swasta dan juga Pusat Pengajian Tinggi (seperti Politeknik, Kolej Komuniti, dll) di Malaysia, saya perlukan bantuan kawan-kawan untuk menyertai kaji selidik ini. Ini adalah tugasan kami bagi kursus Business Research yang bertajuk "The Attitudes and Behaviors at Workplace in Higher Learning Organization".

Harapannya dapatlah keluar satu kertas kerja dan pergi konferen di Langkawi anjuran FEP, UKM.

Call for Paper: The 8th International Management and Accounting Conference (IMAC8)
28th to 29th September 2016
Langkawi Island, Kedah, Malaysia
Website & Online Registration & Submission: http://submit.confbay.com/conf/imac8

Jom kita ke Langkawi! Dr Rasidah kata jemputlah ramai-ramai.


Jika ingin menjawab di telefon pintar mohon klik di SINI.








Cerita PhD: Pertama kali dengar tentang Social Network Analysis (SNA)



Biasanya kalau kita bersembang-sembang dengan orang yang baru kita kenali, seakan-akan orang itu sangat asing pada kita. Tapi mengikut teori Six Degrees of Separation mengatakan dalam 6 atau kurang orang baru yang kita kenali akan ada kaitan dengan kita.

Six degrees of separation is the theory that everyone and everything is six or fewer steps away, by way of introduction, from any other person in the world, so that a chain of "a friend of a friend" statements can be made to connect any two people in a maximum of six steps. It was originally set out by Frigyes Karinthy in 1929 and popularized by a 1990 playwritten by John Guare. (sumber: Wikipedia)

Hari Ahad minggu lepas (17 April 2016), Dr Lokhman Hakim Osman berkongsi dengan kami mengenai Social Network Analysis (SNA). Saya dengar sahaja analogi six degrees separation pun sudah rasa teruja, sebab rasanya memang selalu berlaku. Sama ada orang itu berkait dengan kita secara langsung ataupun tidak langsung.


Dr Lokhman yang menamatkan pengajian PhD di Australia menggunakan methodologi SNA untuk kajian beliau dalam bidang operation management. Menurut beliau, penyelia PhD yang memintanya menggunakan methodologi SNA selepas penyelia pulang dari seminar. Oleh kerana SNA agak baru pada masa itu atau barangkali masih baru dalam bidang pengurusan perniagaan, Dr Lokhman mempelajari teknik ini sendiri. Sedangkan penyelia beliau tidak mahir mengenai SNA. Dr Lokhman mengakui tiada soal-jawab tentang teknik ini dari pemeriksa memandang beliaulah pelopornya. Satu strategi yang bijak. Atas sebab itulah, Dr Lokhman memperkenalkan kami kepada SNA yang agak asing juga di Malaysia.


Sociogram


Pada mula-mula diperkenalkan SNA saya juga pening-pening memahami teknik ini. Oleh kerana saya dibiasakan dengan regression analysis dan structural equation modelling jadi SNA ini macam mana? Panjang Dr Lokhman bercerita tentang SNA, bahan pembentangan beliau juga banyak. Soalan dari kawan-kawan juga banyak. Bertambah rancaklah Dr bercerita sehingga kami memahami bahawa SNA tidaklah begitu asing kerana Facebook sebagai contohnya turut menggunakan konsep ini apabila Facebook akan mengenalkan kita kepada "mutual friends", "person you may know" dan privasi entri kita boleh ditetapkan kepada "friends of friends".


Sudah namanya Facebook itu adalah tempat untuk kita bersosial maka memang konsep "six degrees separation" ini sangat masuk akal. Justeru, tidak menghairankan juga kalau kita dapat perhatikan iklan-iklan di akaun Facebook adalah berbeza untuk setiap individu. Iklan saya di Facebook hanya berkisar soal jubah dan tudung. Kadang-kadang bila saya rasa hendak berehat sekejap, cubalah jenguk-jenguk Facebook. Bukannya saya hendak tengok sangat apa yang kawan-kawan kongsi hari ini, tapi biasanya saya akan klik pada iklan-iklan sambil tengok tawaran terbaik. Tapi sekarang saya sudah tahu makin banyak kali kita respon/klik kepada iklan tersebut semakin kerap iklan seumpamanya akan muncul di akaun kita. Ooohh... itu sangat bahaya! Proses membocorkan poket sendiri hanya dengan berada di depan komputer.


Saya mencari di Scopus dengan kata kunci "knowledge sharing" dan "SNA" dan keputusannya adalah 41 hasil dan 20 daripadanya adalah artikel. Saya maklumkan kepada Dr Lokhman, dan beliau mengatakan ini satu peluang yang baik untuk saya. Emmm.... saya menjawab "I will look into it, Dr". SNA mempunyai kaedahnya yang tersendiri. Cara kutipan data juga berbeza yang mana kita perlu mendapatkan 100% respon dari responden kita. Justeru metod SNA sesuai untuk kajian yang melibatkan organisasi. Jika kajian kepada kepada pekerja pula saya melihat contoh dalam kertas kerja sebelum ini menggunakan analisa kumpulan (team level analysis) Seperti dalam contoh kajian mengenai "knowledge sharing" menggunakan "communities of practice" (COP) jadi barulah relevan kalau kita hendak gunakan SNA.


Dr Lokhman terima kasih kepada perkongsian SNA. Ianya sangat menarik.  Oleh kerana dahulu saya kurang faham tentang SNA jadi memang saya akan tinggalkan sahaja artikel berkenaan dengannya. Selepas ini kalau ada terbaca di artikel mengenai SNA, Insyallah saya tidak akan abaikan lagi. Alhamdulillah hari ini ketidakfahaman itu dicerahkan. Banyak yang Dr Lokhman kongsikan tetapi tidak mampu saya menotakan semuanya di sini. Ini sahaja maklumat yang mampu saya selamatkan untuk ditulis dalam blog. Bayangkanlah seminggu belajar, hari ini baru nak ulangkaji. Berapa peratus sahaja sisa-sisa yang tingga.